På jorda er vi glimtvis vakre av Ocean Vuong

Ocean Vuong er en vietnamesisk amerikansk forfatter født i Ho Chi Minh-byen, Vietnam, men han vokste opp i USA. Han har skrevet flere dikt og essays tidligere, men På jorda er vi glimtvis vakre er hans første roman. Romanen ble utgitt i 2019, og man kan tydelig se forfatterens bakgrunn som poet.

Boken er skrevet som et brev fra Veslehund til moren som er analfabet, og som derfor aldri vil kunne lese «brevet». Boken følger ikke en typisk struktur. Den er ikke kronologisk, men hvert avsnitt forteller om et øyeblikk, et minne i livet til Veslehund, hans mor og hans bestemor. Han snakker ærlig om temaer som rase, språk, seksualitet, maskulinitet og sorg.

Veslehund skriver blant annet om Vietnamkrigen som opplevd og fortalt av hans bestemor. At hun som ung jente rømte fra et arrangert ekteskap for så å ende opp som prostituert. Veslehunds mor og bestemor er begge tydelig preget av krigen, og han må fra en ung alder ta seg av dem. Ingen av dem kan noe særlig engelsk, og i tillegg lider moren hans av PTSD etter å ha opplevd bombeangrep i Vietnam da hun var liten.

På jorda er vi glimtvis vakre er en vakkert skrevet bok som tar opp mange viktige tema. Det er en annerledes oppvekstroman hvor bokens hovedperson deler flere likheter med forfatterens eget liv. Han skriver om virkelige hendelser og ekte personer, noe som kan gjøre det vanskelig å skille mellom hva som er ekte og ikke. Man må av og til minne seg selv på at boken også er fiksjon.

Bestill boken fra Bærum bibliotek 

Translate »