Alle elsket moren din av Toril Brekke

Et herlig jenteportrett! Østkantjenta Agathe trer sterk og levende ut fra denne romanen om en jentes oppvekst i Oslo på 1950-1960-tallet. Sine første fem år lever hun og moren i mormors og morfars store kunstnerhjem i et kråkeslott på Bekkelaget. Moren er en vakker pianistinne som totalt lever i musikkens sfærer. Hennes fokus er ikke på morsrollen, men på drømmen om å spille på internasjonale konsertarenaer. Lille Agathes eksistens er en tydelig karrierebrems. Varmen og tryggheten må den lille jenta hente hos den frodige og rause mormoren. Agathe vil gjerne vite hvem som er faren hennes, men moren vil ikke forholde seg til temaet. Besteforeldrene vet heller ikke hvem som er hennes far. Etter en vidunderlig familiereise til Frankrike lar moren seg beile til av sin faste pianostemmer. Det blir frieri og ekteskap. Agathe følger mor og stefar til deres nye hjem på Kampen. Med dette får Agathes liv helt nye rammer. Forbausende fort blir hun storesøster. Pianostemmeren er en ansvarsfull far og tar seg musikklærerjobb for å forsørge familien. Men moren er like selvsentrert og hektisk opptatt av å skaffe seg en musikerkarriere.  Agathe savner mormors omsorg og hus, men hun klarer å tre fram som en livskraftig ansvarsfull jente. Allerede fra  seksårsalderen makter hun å ta på seg morsrollen overfor broren. Samtidig bygger hun vennskap med barn i nærområdet. Der lærer hun seg livets spill på godt og vondt i gatene, på løkkene, på skolen og i skolekorpset i Østkant-Oslo. En livskraftig jente på vei mot det voksne livet.

Romanen  viser hvordan barn på 50- og 60-tallet var mer overlatt til seg selv og gjennom det fikk større frihet. Men mange måtte ta på seg de voksnes ansvar. Toril Brekke beskriver også gripende og vondt hvordan noen jenter kunne komme opp i farlige situasjoner med ustabile menn, og måtte betale sin pris for det. Den gang som nå, dessverre.

Tidsbildet i romanen er fargerikt gjenkjennelig for den som har levd en stund. Men romanen er absolutt tidsaktuell og svært lesbar også for unge lesere!

Lån boken i papir, som lydbok eller som e-bok.

 

Translate »