Sarah Smith Ogunbona: Globus

Hazel, hovedpersonen i romanen, er 20 år og jobber som flyvertinne. I stillingsannonsen sto det: «En spennende jobb der ingen dager er like!». Likevel er jobben rutinepreget. Hazel demonstrerer og viser, serverer mat, koker kaffe og te, gir briefinger ved nødutgangene, roer redde passasjerer, og ønsker takk for turen og velkommen igjen. I jobben som flyvertinne er også viktig å følge regler om antrekk, hår og sminke: «Håret må settes opp dersom det er lengre enn til skuldrene (..) eller styles på en måte som får en til å se diskret og profesjonell ut.»


Når Hazel er på jobb, høyt oppe i lufta dukker minner fra hennes barndom opp. Da foreldre gikk fra hverandre, var det storesøster Cornelia som passet på Hazel og lærte henne alt hun trengte for å klare seg i verden. I stadige tilbakeblikk blir vi kjent med søstrenes spesielle forhold. Men nå er Cornelia i fast forhold og gravid.

Hovedpersonens tokulturelle bakgrunn er også grunnen til at Hazel møter mange fordommer mot hennes utseende og afrohår.  Det er ofte hun hører spørsmål som: «Kan du egentlig bli solbrent?»

Globus er en roman om å høre til ett sted. Det er en bittersøt fortelling om en familie, men også om frigjøring og om å være sitt eget menneske. Det å reise hjemmefra kan få oss til å finne ut hvor vi hører hjemme.

Globus er den første boken til Sarah Smith Ogunbona. Hun er oppvokst i Oslo og har studert ved forfatterstudiet i Bø og ved Litterär gestaltning i Göteborg.

Bestill boken fra Bærum bibliotek. 

Finnes også tilgjengelig som e-bok i BookBites.

Translate »