Ofte når jeg er ute og løper og blir fraløpt av seige, veltrente mennesker som ser ut til å ha løping som eneste livsinteresse, så tenker jeg at de har noen demoner de løper fra. Løping gir «runners high», som er et rush av lykkehormonet serotonin; kroppens reaksjon på en hard treningsøkt. Dette behagelige rushet kan fungere som en motgift til alskens mentale nedturer og kroniske tankespinn. De seige løperne blir avhengige av denne oppturen, og det føles fantastisk.

Områder av særlig betydning er en ‘page turner’ om 42 år gamle Ada som står på kanten av en eksistensiell avgrunn som hun forsøker å la være å forholde seg til ved å løpe. Hun er besatt av løping, benytter hver eneste kveld til å sette på seg hodelykten og jakte nye rekorder via løpeappen Strava. Målet med løpingen er det 100 km lange ultraløpet «Nordmarka rundt». Mannen, barna og den ene venninnen kommer langt ned på prioriteringslisten, det samme gjør jobben, selv om den lenge var viktig.

Men til tross for løpingen, slipper hun ikke unna den evige tankekvernen. Behovet for å løpe er så massivt og overgår alt annet.

Det er et portrett som går tett på og avslører det hovedpersonen ikke selv klarer å se.

Boken er lettlest og spennende.

BESTILL BOKEN PÅ BÆRUM BIBLIOTEK HER

Translate »