Reservisten av Bjørn Olaf Johannessen

Reservisten, skrevet av dramatikeren Bjørn Olaf Johannessen er basert på en sann hendelse. I 1897 ville Salomon August Andrée, svensk eventyrer, ballongfører og ingeniør, være den første som nådde Nordpolen i luftballong. Dette var det første forsøket på å nå Nordpolen i luftveien noensinne. Med seg på ekspedisjonen hadde han med seg Knut Frænke og Nils Strindberg. Disse mennene dro til Danskeøya for å sette i stand luftballongen og gjøre andre nødvendige forberedelser. Til denne øya har de med et fjerde ekspedisjonsmedlem, reservisten Vilhelm Swedenborg. Han er med i tilfelle en av de to andre skulle bli indisponert.

Johannessens «Reservisten» er en roman i dagbokform, som en fiksjonell Swedenborg forfatter. Med stadig henvendelser til sin kone Anna beskriver han båtturen til Danskeøya og videre opphold der. Han har en tendens til å overvurdere egne evner og samtidig analysere og kritisere de andre medlemmenes væremåte og egnethet. Swedenborg kjemper en stille kamp om å få bli med på denne storstilte ekspedisjonen, og drømmer om heder og ære. Som svigersønn av den store polarforskeren Nordenskiõld og etterkommer av Emanuel Swedenborg har han store sko han gjerne vil fylle.

Johannessen har klart å skape en karakter med så liten selvinnsikt at den alvorlige ekspedisjonen får et humoristisk preg. Det er kaldt og til tider farlig på Danskeøya, men gjennom Swedenborgs skildringer får vi et bilde av hvordan samhold og meningsfullt arbeid gir håp om plass blant de store polarheltene, men uten ham. Uansett hvor store tanker Swedenborg har om seg selv forblir han en som står på sidelinjen av denne ekspedisjonen.

En kort, men morsom bok man kan kose seg med i det vi ser våren komme i full anmarjs.

Boken finnes også som e-bok

Lån boken i Bærum bibliotek

Translate »