Mens vi venter på Bojangles av Olivier Bourdeaut

Denne boken tok Frankrike med storm da den først kom ut.

Gjennom øynene til en liten gutt får vi innsikt i en familie litt utenom det vanlige. I denne husholdningen går fest og moro fremfor noe annet. Det viktigste i livet er å ha det gøy, mener mor. Foreldrene elsker å danse sammen, og da helst til «Mr. Bojangles» av Nina Simone. Mor får et nytt fornavn av far hver morgen, til hennes store fornøyelse. Gutten får være med på festene, og i tillegg drar familien ofte på ferie til «slottet i Spania». De reiser så mye på ferie at han faller bakpå på skolen, hvorav mor bestemmer seg for å undervise han selv. Hjemme har han selskap i den afrikanske tranen frøken Overflødig.

Dette er en festlig historie sett gjennom det naive barnet, men det ligger en sår undertone bak det hele. Mor er mentalt ustabil, og når skattevesenet dukker opp på døra, bikker det over for henne. Hun blir tvangsinnlagt på sinnssykehus. Gutten og faren legger deretter en storstilt og festlig plan på hvordan de skal bryte henne ut.

Denne boken handler om kjærlighet og frihet, og er skrevet på en slik måte at den berører lesere i alle aldre. Dette er sjarmerende, fransk litteratur som setter et humoristisk preg på et vanskelig tema.

Lån boken i Bærum bibliotek

 

Translate »