Når kongen dør  av Elina Backman.

En ung jente ble  drept i avsidesliggende Hartola for 30 år siden. Nesten ingen fra lokalbefolkningen i den lille finske byen er villig til å snakke om det. Men Hartola er også et sted hovedpersonen i boken, Saana pleier å dra om sommeren for å besøke tanten sin. Saana har nettopp fått sparken fra jobben som journalist  og trenger en pause fra det hektiske livet sitt i Helsinki. I Harkola skal hun skravle med tante, spise jordbær  og lese bøker hele dagen.  Men da hun får vite at en tenåringsjente ble funnet druknet i elva i 1989, legger hun om planene og begynner å etterforske saken. Saana  kontakter politiet og spør om å få saksmappen med alle fakta. Svaret fra politiet er at alt var hemmelig fordi saken fremdeles var uløst. Til  denne lille finske landsbyen  kommer også en ung politimann Jan.

Dette er en veldig  god detektivhistorie med herlige karakterer. Både Saana og Jan virker ekte og levende, kanskje fordi de er litt usikre og ikke helt perfekte. I Elina Backmans bok finner man både spenning og kjærlighet. Også Harkola, det lille stedet som kaller seg selv for kongeriket og er kjent for å dyrke Finlands vakreste orkideer, utgjør en stemningsfull bakrunnramme i denne historien.

Boken er solgt til 15 land, har vunnet flere priser og er nominert til årets beste oversatte krim av Svenska Deckarakademin.

Når kongen dør er den første i en krimserie med etterforskerparet Jan og Saana i hovedrollene. Forfatteren jobber nå for tiden med den tredje boken i serien om Saana og Jan.

Når kongen dør  anbefaler jeg for lesere som har lyst på en ny karakterdrevet og sjarmerende krimserie å bli hekta på.

Bestill boka fra Bærum bibliotek her

 

Translate »