Dei sju dørene av Agnes Ravatn.

Agnes Ravatn er ute med en ny roman! Etter å ha lest den den utrolig spennende «Fugletribunalet» i 2013, var jeg veldig spent på denne romanen. En anmelder skrev at dette er krim for de som ikke leser krim. Litteraturprofessor Nina Wisløff begynner å bli lei av jobben sin og de uvitne, lite engasjerte studentene. Huset hun bor i sammen med sin mann skal rives, og hun har et heller dårlig forhold til datteren. Nina og mannen arvet noen år tidligere et hus fra en gammel tante, som de har leid ut til en ung kvinne med et lite barn. Ninas datter oppdager skjeggkre i deres bolig, og får blod på tann når hun oppdager at foreldrene har en enebolig som de leier ut. Hun drar med seg moren til huset, og nærmest tvinger seg inn og spør leieboeren når hun kan flytte ut. Da Nina noen dager etter leser Bergens Tidende, ser hun plutselig bilde av leieboeren. Hun er savnet.

Litteraturprofessor Nina blir også invitert med i en debatt på Litteraturhuset der de skal debattere «Hva skal vi egentlig med litteraturen?». Nina kaster inn en brannfakkel, og sier at litteraturviterne er mer egnet til å drivepolitiarbeid enn politiet selv, fordi de blant annet er trent i å tolke, finne sammenhenger og lese mellom linjene. Omfattende lesing har dessuten gjort dem til gode menneskekjennere.

Nina begynner snart å etterforske på egenhånd. Dette utvikler seg til å bli en fortelling om mørke hemmeligheter og farlig nysgjerrighet. Agnes Ravatn har hentet inspirasjon fra Charles Perraults eventyr om ridder Blåskjegg. Denne kan også lånes på biblioteket. Ravatn har skrevet en morsom og underholdende historie. Samtidig er boken et ironisk og komisk forsøk på å besvare spørsmålet: “Hva skal vi egentlig med litteratur?” Anbefales!

Translate »