Familien Brattbakk av Julia Kahrs.
Hvem er jeg og hvor hører jeg til?
Sam (11) og storebrødrene Flemming og Gabriel forguder sin snille mamma. Men etter hvert som barna blir eldre, innser de at hun blir mer og mer spesiell. En ting er at mamma elsker snegler, noe de spiser ofte til middag. Hun har også en evne til å alltid vite hvor barna er. Driver hun med overvåkning?
Ingen av barna husker hva som egentlig skjedde, men de har blitt fortalt at det var en bilkrasj da de var små. Derfor mangler Flemming den ene armen, og det er visstnok derfor Sam halter også. Uhyggemomentene er mange. Det er noe som ikke stemmer.
Det første vi får høre er at Sam flyter nedover en iskald elv. Det er dessverre ikke første gang Sam har blitt kastet i elven av klassekameratene. Hun blir mobbet, og nå er det nok, mener mamma. Derfor flytter familien Brattbakk til Gørja. I Gørja får de høre om merkelige stormer og om folk som har forsvunnet, og på skolen er det høytlesning fra boken Heksene.
Spenningen stiger når Sam undersøker biblioteket i det nye huset. Der bugner det av bøker om kannibalisme.

Boken fikk Brageprisen i 2022, og her er et utdrag fra juryens begrunnelse:
Romanen er godt komponert, susende i språket og drives fram av eventyr og overraskelser. Leseren blir en slags detektiv midt i alt det merkelige som skjer, og barnet ser kanskje sammenhenger før hovedpersonen Sam gjør det selv.

Romanen handler blant annet om å finne ut hvem man er og hvor man hører til.
Dette er den rareste og mest uforutsigbare fortellingen jeg har lest på lenge.
Anbefales lesere 9-12 år.

Bestill boken fra Bærum bibliotek

Translate »