Be prepared av Vera Brosgol

Vennene til Vera gleder seg vilt til årets sommerleir med bading, tennis og masse gøy. Alt Vera ønsker er å passe inn, men moren har ikke råd til noen form for luksus, så sommeren skal tilbringes hjemme med lillebroren. Redningen blir den russisk ortodokse kirken som delvis betaler for en speiderleir med bare russiske barn.

Leir er leir tenker Vera og kan ikke komme fort nok av gårde, sammen med lillebroren Philipp. Det blir ikke helt som hun har sett det for seg. Hun må dele telt med to jenter på 14, som er mest opptatt av gutter og ikke spesielt hyggelige mot Vera. De sanitære forholdene er spartanske, med utedo uten dør og masse ekle kryp. Alle må snakke russisk og godteri er ikke tillat. Det hadde ikke vært så ille, hadde hun bare fått en venn. Ikke en gang Philipp har tid til å snakke med henne, han har allerede funnet seg til rette med nye venner.

Brevene hjem er så hjerteskjærende og fulle av hjemlengsel at en skulle tro moren ville komme og hente henne straks. I stedet oppmuntrer hun Vera til å la de andre bli bedre kjent med henne, vise hvor smart hun er og hvor god hun er til å tegne. Plutselig blir hun lagt merke til og tatt inn i varmen, men de eldre jentene vet også å utnytte Veras talent.

Vera Brosgol og familien flyttet fra Russland til USA da hun var 5 år, og denne tegneserieromanen er basert på forfatterens egne opplevelser sommeren da hun var 9.

Det er lett å identifisere seg med Vera og alle hennes opp og nedturer disse ukene. Hovedpersonen er igjennom en personlig utvikling og erfarer at det lønner seg å ikke gi opp. Jeg liker veldig godt de uttrykksfulle tegningene og får assosiasjoner til Raina Telgmeier sine bøker. Jeg tror de som liker Smil av Telgmeier vil elske denne boka.

Lån boka her! Den kan også lånes som e-bok i appen vår Libby.

Anya’s Ghost av samme forfatter er omtalt et annet sted i bloggen.

Translate »