Orlando (1928) av Virginia Woolf.

Virginia Woolf skal ha påbegynt Orlando som en spøk, og som en hilsen til Vita Sackville-West, som hun hadde et kjærlighetsforhold til. Men under den overdådig muntre overflaten reflekterer Woolf over hva kjærlighet, kjønn og kunst egentlig er.

Hovedpersonen Orlando lever et høyst usedvanlig liv. Vi møter han først som en aristokratisk unggutt på slutten av 1500- tallet på familiens gods, der dronning Elizabeth er på besøk. Vel tre hundre år senere, i 1928,  er Orlando blitt en moden kvinne midt i trettiårene. Selv om Orlando skifter kjønn midt i fortellingen og ikke blir eldre enn 36 år, så forblir kjernen i personligheten den samme. Et priviligert menneske med store dikterambisjoner, som elsker sin store kjærlighet gjennom århundrene.

«Hun hadde det samme grublende, tenksomme lynnet, den samme kjærligheten for dyr og natur, den samme lidenskapen for landliv og årstider» s.159.

Orlando er et verk som sprenger grenser på flere måter. Det er ikke uten grunn at romanen blir regnet som et mesterverk. For en leser i 2021 har den mye å by på. Humoren og tankene rundt kjønnets betydning har på mange måter holdt seg. Jeg ble fascinert av hvordan hun bruker naturen og klimaendringene til å fortelle historien om England. Den eventyrlige reisen jeg som leser fikk ta sammen med Orlando er både innsiktsfull og underholdende. Ung og forelsket på skøyter på islagte Themsen. I Konstantinopel som kjærlighetssyk ambassadør med alt for mange kjedelige plikter. Eller som vakker og ettertraktet kvinne i Londons sosietetsliv på 1700- tallet. Ja, dette er bare litt av hva vi får være med på. På veien blir vi vitne til flere historiske hendelser og møter mange kjente skikkelser. Har du ikke lest noe av Virginia Woolf, så kan dette være stedet å starte. Uten tvil hennes mest sprudlende roman, men akkurat som den islagte Themsen så ulmer det under overflaten.

Bestill boka her.

Jeg venter tålmodig på at noen skal lage en påkostet TV- serie av Orlando. Sally Potter regisserte i 1992 filmen «Orlando» med en gnistrende Tilda Swinton i hovedrollen.

Kilde: Ryall, Anka. «Orlando», Forord. (Pax forlag 2021).

Translate »