Heimat: et tysk familiealbum av Nora Krug

«Hvordan kan man vite hvem man er hvis man ikke forstår hvor man kommer fra?» spør Nora Krug i en av fjorårets aller beste tegneserier. Heimat er Krugs forsøk på å lære mer om seg selv gjennom å fordype seg i sin familiehistorie. Noe som skulle vise seg å være vanskelig, i og med at ingen av familiemedlemmene hennes hadde lyst til å fortelle om årene rundt andre verdenskrig.

Navnløs skam

Da Nora Krug vokste opp i Tyskland på 80- og 90-tallet var sårene etter krigen fortsatt ferske. Gatene krydde av amerikanske soldater, utplassert for å hindre gjenoppblomstring av nazismen og kommunismens inntog. Krug skriver:

Gjennom hele barndommen min var krigen alltid til stede uten at noen ville erkjenne den … Jeg forsto at KRIGEN var noe bråkete og dødelig som hadde skjedd før foreldrene mine ble født … Selv om jeg ikke skjønte hvorfor JESUS DØDE FOR VÅRE SYNDER, kjente jeg meg igjen i begrepet ARVESYND, at vi måtte lide for det en annen generasjon hadde gjort, og jeg lovet Jesus at jeg skulle påta meg skylden.

Som ung kvinne flyttet Krug til USA. Der ble hun møtt med så mange nazistkommentarer og -vitser at hun lærte seg å skjule både sin tyske aksent og sitt opphav. Samtidig merket hun et voksende savn etter hjemlandet. Hun tok seg selv i å saumfare brukthandler og loppemarkeder etter erketyske gjenstander hun aldri ville ofret et blikk hadde det ikke vært for hjemlengselen.

«Jo lenger jeg er borte fra Tyskland, desto vanskeligere blir det å gripe hvem jeg er»

Krug innså at hun for å få fred måtte finne ut hvilken rolle hennes egen familie spilte under krigen. Hun startet med det eneste hun visste: hennes onkel på farssiden var en av Hitlers soldater, og hun skulle derfor ikke være lei seg for at han døde ung. Men hvem var egentlig denne onkelen? Og hva gjorde han i krigen? Krug reiser hjem til Tyskland, besøker arkiver og begynner å spore opp familiemedlemmer som kanskje kan fortelle henne noe mer.

Tegneseriekunst på høyt nivå

Heimat er et stykke tegneseriekunst. Den er gjennomarbeidet, godt dokumentert, medrivende, rik på variasjon og ikke minst utrolig vakker. Både fortellemessig og formmessig er den godt oppbygd. Den fremstår som en minnebok eller et familiealbum, som undertittelen tilsier. Multitalentet Krug underbygger historien med illustrasjoner i forskjellige stiler, fotografier, brev, og bilder av tørkede blomster som smykker sidene som i et herbarium. Det er ikke uten grunn at Heimat er en prisvinnende tegneserie.

Bestill tegneserien fra Bærum bibliotek

Translate »