«Før plogen din over de dødes knokler» av Olga Tokarczuk.

Jeg-fortelleren er en eldre, eksentrisk engelsklærer med navnet Janina Duszejko. Hun bor i en liten polsk landsby på grensen til Tsjekkia. Det er egentlig tre personer som bor der fast og de prøver å ha så lite med hverandre å gjøre som de kan. Men plutselig midt på natten banker noen på døra til Janina. Det er naboen hennes som forteller at den tredje naboen er død.

Duszejko tar rollen som en slags etterforsker og forsyner politiet med ville teorier om drapene. Hun prøver å overbevise dem at det er dyrene som tar en rettferdig hevn over menneskene, indikasjoner finner hun i Efemeridene. Efemeridene er tabeller over verdier som angir posisjonene for astronomiske objekter på himmelen. Duszejko er nemlig en amatørastrolog og hun stiller en mengde horoskoper i romanen.

Hovedpersonen har også et varmt hjerte for dyr og en spesiell måte å se verden og mennesker på. Hennes tanker og observasjoner er fulle av humor og gjør at til tross for at Janina kan fremstå som en litt rar, gammel dame så har hun også en stemme i fortellingen og i det lille samfunnet.
Det store spørsmålet her er om vi egentlig kan stole på henne? Det er kanskje noe som hun ikke forteller om.

Denne boken kunne jeg ikke legge fra meg. Jeg ble dratt inn i den mystiske verdenen til Janina Duszejko. Her er den aller første setningen:

Jeg er kommet i den alderen og dessuten i en slik tilstand hvor jeg alltid burde vaske føttene mine grundig før jeg legger meg, i tilfelle ambulansen henter meg om Natten. Hvis jeg hadde sjekket hva som foregår på himmelen i Efemeridene den kvelden, ville jeg overhodet ikke ha gått og lagt meg.

Olga Tokarczuk ble tildelt Nobelprisen i litteratur for 2018. «Før plogen din over de dødes knokler» av den andre av bøkene til Tokarczuk som ble oversatt til norsk.

 

Translate »