Har du noen gang drømt om å klatre opp loddrette fjellvegger eller islagte fossefall, kanskje uten sikring? Eller overnatte i et telt festet i kroker i fjellveggen, med noen hundre meter fritt fall under deg? De fleste av oss har nok ikke den drømmen, men det finnes mennesker som aktivt oppsøker risikoen det innebærer. Vil du være flue på veggen, eller vettskremt person i sofaen, når de legger i vei oppover? Velkommen til dokumentarfilmene som er så spennende at du skjelver selv når du sitter trygt i din egen stue og ser på.

 

El Capitan

Free Solo

El Capitan er et imponerende skue, der det stiger til 2307 meter over havet i Yosemite nasjonalpark i California. Sørsiden av fjellet er et 900 meter høyt loddrett stup. Nettopp her er det at flere av verdens tøffeste, eller mest dumdristige, alt etter hva man synes om friklatring og frisoloering, har hatt sin lekegrind i mange år. Det er en rekke klatreruter opp veggen, av ulik vanskelighetsgrad. Friklatring er en klatregren der du kun har et tau til sikring ved fall, mens i frisoloering har du ingen andre hjelpemidler enn din egen kropp, klatreskoene og kritt. Alex Honnold er en av dem som utøver den sistnevnte grenen. Han ble kjent for hele verden gjennom filmen Free Solo, som vant Oscar for beste dokumentarfilm i 2019. I filmen blir vi kjent med Honnold da han forbereder seg til å kunne bli den første noen sinne til å frisoloere en rute på El Capitan. Her blir vi servert en rekke tanker rundt både de potensielle farene ved å klatre slik han gjør, og de etiske dilemmaene knyttet til det å filme en hendelse som kan medføre døden for hovedpersonen. Slik gir filmen oss et mer nyansert bilde av denne klatregrenen, og ikke bare et spennende actionfylt eventyr. Hva tenker kjæresten om det han gjør? Og hvordan tenker han selv om det? Det er nok av halsbrekkende scener i filmen, men også mye vakker natur og dype mellommenneskelige relasjoner.

Er Free solo dvd-video inne på biblioteket?

Bekkestua. Voksenavd.

  • Eks. 1: På hylla, plassering DVD DVD 796.522092 F

Bestill tittelen i Bibliofil

 

The Alpinist

Når du trodde det ikke kunne bli mer spennende, dukker det opp en ukjent kar fra Canada, som helst ikke ønsker oppmerksomhet rundt klatringen sin. Han vil bare oppleve friheten og det fredelige med å være alene i de store fjellene. Marc-Andre Leclerc har vokst opp med en uro i kroppen. Senere blir han diagnostisert med ADHD. Da han begynner med klatring som barn, faller mye på plass, og han føler seg aldri så fri som da han legger i vei oppover stupbratte fjellvegger, ofte på vinteren, helst uten noe særlig sikring. Han klatrer også gjerne is- og snøkledde fjellvegger. Etter hvert dukker navnet hans opp i ulike sammenhenger i klatremiljøer, og filmskaper Peter Mortimer bestemmer seg for å finne ut mer om denne fyren som allerede har utøvd store klatrebragder utenfor rampelyset. Mortimer har tidligere regissert dokumentaren The Dawn Wall, om friklatrerne Tommy Caldwell og Kevin Jorgenson, og deres klatring av en rute i El Capitan som ble beskrevet som nærmest umulig å klatre.

Cerro Torre

Leclerc tilbringer mye tid i Patagonia sør i Argentina. Der er målet å bestige en rute i fjellet Cerro Torre kalt «The Corkscrew». Han legger oftest i vei på sine ekspedisjoner helt på egen hånd. Under innspillingen av denne filmen forsvinner han i en periode for regissøren og resten av filmcrewet. Senere forklarer han dette med at opplevelsen hans av å gjøre klatringen alene blir forstyrret av at det skal være folk rundt ham i fjellveggen. Vi blir kjent med et menneske som helst bare vil unngå oppmerksomhet, og som vil leve så nært naturen og fjellet som mulig. Det er her han finner roen; det er her forstyrrelsene fra omverdenen forsvinner helt. Like mye som dette er en film med dramatiske klatrescener og eventyr, er det også et portrett av et menneske som ikke passer inn i en vanlig tilværelse. Og som finner sin mulighet til å håndtere livet gjennom opplevelsene og utfordringene naturen byr på.

Er The alpinist inne på biblioteket?

Bekkestua. Voksenavd.

  • Eks. 1: På hylla, plassering DVD DVD 796.52 A

Bestill tittelen i Bibliofil

Vil du lese og se mer om de ulike rutene opp El Capitan og friklatring generelt? Besøk nettsiden til Norsk Klatring for flere halsbrekkende fortellinger og videoer.

 

Translate »