Våren har begynt å melde sin ankomst, og tiden er inne for å åpne vinduene og slippe musikken fri. Hvorfor ikke ta med deg en vinylplate hjem til helgen? Hovedbiblioteket på Bekkestua har et stadig voksende utvalg av dette sjarmerende gamle, men akk så moderne formatet til utlån. Vi har et særlig fokus på nyere norsk musikk, som vår eminente musikkbibliotekar Jo presenterer et lite utvalg av på bildet til venstre.

Vinylplaten må kunne sies å ha opplevd en ny vår de siste årene. Gjennom storhetstiden til CD-platene holdt den seg hele tiden i live, før den igjen har blomstret opp som det formatet mange musikkelskere foretrekker. Enkelte artister velger til og med dette som eneste fysiske format for utgivelse av sine album. Selv om du nå får det meste digitalt, er det mange som kjenner på en ekstra lykkefølelse ved å holde noe fysisk i hendene, og muligheten til å kunne lese seg gjennom låttekster og informasjon om artisten(e) og utgivelsen mens de lytter til musikken. Gleden ved selv å kunne bestemme hva du vil høre, uten ferdig programmerte spillelister eller forslag til musikk som bare durer i bakgrunnen, uten at du fanger opp hva du lytter til. Lukke øynene og kjenne det i fingrene, hvordan du løfter og senker stiften, og hører en svak knitring mens du venter på at de første tonene skal sige eller velte seg ut av høyttalerne. Jo da, det er mye nostalgi forbundet med dette, men er det egentlig noe galt med å ha et nostalgisk forhold til måten du lytter til musikk på? Selvsagt ikke.

Det kan være både tid- og plasskrevende, og ikke minst dyrt å holde seg oppdatert på det som gis ut, samt vedlikeholde en fysisk samling. Mange bibliotek har de siste årene begrenset eller lagt ned musikktilbudet, men vi holder ut, og tilbyr fortsatt et stort utvalg av musikk, både på CD og vinyl. Ønsker du en smaksprøve på den nye musikken i fysisk format? Kom til biblioteket og lån med deg et par skiver, da vel. Her er et utvalg av det vi kan tilby fra det siste året:

Blomst – Blomst IL
Hanna Paulsberg Concept + Magnus Broo – Daughter of the Sun
Bjørn Marius Hegge – The Creator Has A Bachelor Plan
Sondre Justad – Ingenting i paradis
Motorpsycho – The Crucible
Møster! – States of Minds
Endre Olsen – Bøttevis med blått
Pom Poko – Birthday
Erlend Ropstad – Brenn siste brevet
Geir Sundstøl – Brødløs
Tusmørke – Fjernsyn i farver
Tuvaband – Soft Drop
Torgeir Waldemar – Jamais vu
Fay Wildhagen – Borders

 

Translate »