Slik starter Ali Smiths nye roman Høst og denne elegante parafraseringen fra Dickens «To byer» setter tonen umiddelbart. Romanen kom ut få måneder etter folkeavstemningen om Storbritannias EU-medlemskap og ble umiddelbart utropt til den store brexit-romanen. «Høst» er blitt karakterisert som en bok som klarer å lage en slags mening ut av stemningen i Storbritannia etter brexit og med det også stemningen i vårt eget land.

«Over hele landet var det fortvilelse og jubel. […]. Over hele landet følte folk at de hadde tapt stort. Over hele landet følte folk at de hadde vunnet stort.»

I romanen blir vi kjent med Daniel, som har levd i mer enn hundre år og Elisabeth, som er 32 år. Deres nære og spesielle vennskap er kjernen i romanen. De har kjent hverandre siden Elisabeth var liten jente, da Daniel var hennes «reiseleder» inn i kunsten og litteraturens verden. I Elisabeth fant Daniel en samtalepartner som så verden på samme måte og som utfordret han. I tillegg minnet Elisabeth om søsteren han mistet under 2. krig. De er hverandres sjelevenner og den store aldersforskjellen er uviktig for dem. Skildringen av dette vennskapet er både vakkert, sterkt og litt trist. Romanen starter med at Daniel ligger på aldershjemmet og han er sjeldent våken. Han går ut og inn av en drømme- og minneverden. Det er lett å tenke at Daniel ligger og venter på døden, men han er så i aller høyeste grad i live inni hodet sitt. Han tenker tilbake på livet sitt, men minnene blir blandet med drømmer og fantasi, som blir satt sammen på de mest fantastiske vis. Alt dette får vi bli med på! Elisabeth besøker han, men det er lenge siden de har hatt kontakt. Gjennom Elisabeth får vi innblikk i dagens Storbritannia. Hun er singel, jobber på korttidskontrakter som lærer, har dårlig lønn og med dette en uklar fremtid. Det er mye mørke i samfunnet, men slikt kommer det heldigvis mye humor ut av.

Handlingen er alt annet en kronologisk. Her får vi en mosaikk med små detaljer og store tanker. Ali Smiths språk formidler alt dette med humor, varme og empati. Ingen skriver som henne. Hun bruker språket på en måte som gjør romanen både dyp og lettlest. Anbefaler boken til dem som har tid til å nyte godt språk i en vill og vakker historie. Romanen må være en flott bok å ha i lesesirkler, fordi her er det mye å snakke om. «Høst» er den første i en årstidssyklus, som har fått fantastisk mottakelse i Storbrittania. Jeg gleder meg så mye til «Vinter»! Den skal visstnok være enda bedre.

Bestill boken her:

Translate »