Jeg-fortelleren Håkon er i 40-årene og reiser tilbake til sin oppvekstby Lillehammer, for å delta i begravelsen til barndomskameraten Kristoffer. Hele handlingen i boken foregår i løpet av et døgn. Håkon har ikke vært på Lillehammer siden han flyttet derfra som ungdom. Vi skjønner fort at han ikke har noe behov for å komme tilbake, men han føler seg forpliktet. Han kvier seg for å gjenforenes med kameratene fra ungdomstida.
En tid som har plaget ham hele livet.
Håkon og Kristoffer var sjakkompiser som barn, og det store tema for dem hadde alltid vært den store VM-matchen mellom Spasskij og Fischer. Det var uskyld og glede. Helt til en sommer på 80-tallet. Begge guttene ble aktive i en ungdomsgjeng som stjal, oppbevarte og solgte gjenstander de fant i tomme og forlatte hus. De tidligere eierne av de tomme husene, hadde alle sittet i fengsel for landsvik. Ungdommene tøyde grensene for hva som var lovlig, og deres nattlige ekspedisjoner til skumle steder var nær ved å bli avslørt flere ganger.
Agnes var den eneste jenta som en sjelden gang fikk være med. Hun var Håkons første store forelskelse og en nær venn. Mot slutten av sommeren går noe forferdelig galt, og Agnes forsvinner sporløst. Saken forblir uoppklart og skaper en uhyggelig stemning i kameratflokken. Etter den sommeren er de aldri samlet igjen før denne dagen i begravelsen til Kristoffer.
Christer Mjåset er selv vokst opp på Lillehammer, og har lenge hatt en tanke om å skrive om en gruppe voksne menn som sliter med konsekvensen av noe galt de gjorde i barndommen. Noe som påvirker dem for hvordan de utvikler segsom mennesker. Det har han klart på en utmerket måte. Det er spenning så det holder. Romanen ligger nær opp til krimsjangeren og en psykologisk uhygge driver leseren framover. En bok som passer både for ungdom og voksne.
BESTILL BOKEN FRA BÆRUM BIBLIOTEK! [også tilgjengelig i eBokBib]
Anbefalt av Susanna