Statistikkene viser at den gjennomsnittlige norske hytteeier tilbringer nesten 50 dager i året i sitt krypinn på fjellet eller ved sjøen. Årlig bygges det rundt 5000 nye hytter her til lands, og snart finnes det en halv million av dem. Vi nordmenn er et hyttefolk.

Som halvparten av Norges befolkning har Magnus Helgerud, forfatter av «Knytta til hytta: på sporet av den norske lykken», vokst opp med tilgang til det gode hytteliv. Ved hjelp av hyttebøkene deler han historiene om og fra to familiehytter: foreldrenes fjellhytte i Drivarbekkdalen i Telemark og mormorens skogshytte i Trøndelag. Førstnevnte døpt Haugtun pga. beliggenheten, sistnevnte Rustadstuen etter oldefaren. Helgerud beskriver hvordan begge steder ble gjort til hytte med maling og fiksing etter overtagelse, han kaller det «hyttifisering». Gjennom årenes løp har foreldrehytta fått tv, internett og innlagt vann, mens mormorhytta fremstår uberørt av moderniseringen, og er dermed en ekte urhytte.

Parallelt skisseres hyttelivets historie med kunnskap, humor og diverse avstikkere. Vi får historier om utedassen, Kvikklunsjen og Monopol-spillet. I dag er det Joikakaker som selges som hyttemat i stort monn, særlig måneden rett før påske. Men visste du at klippfisk ble ansett som hyttemat på 1920-tallet?

97,5 prosent av alle hytter i Norge er eiet av nordmenn. De neste hytteeierne på lista har bakgrunn fra Sverige, Danmark og USA. Likevel er det overraskende mange kulturer i hytte-Norge: 167 forskjellige land er representert blant eierne av landets fritidsboliger, to av disse har bakgrunn fra Somalia. Forfatteren fascineres av somalierne som har kjøpt seg inn i den norske hyttedrømmen. Hvem er de? Og er det en sammenheng mellom tradisjonelle nomadiske telt og moderne somalisk hyttekultur?

I tillegg til mimring og fakta blir vi med Magnus på en moderne roadtrip i Hytte-Norge. Han er pensjonatboer og gjest på flere sørlandsperler, tester nakenbad og prøver seg på hyttesjekking via Tinder. For Magnus er en havets mann og drømmer om tilgang til en sørlandshytte han kan kalle sitt paradis på jord…

Boka anbefales for deg som allerede er knytta til hytta – men også for deg som har en hyttedrøm.

Bestill boka fra Bærum bibliotek

Finnes også tilgjengelig som e-bok i BookBites

Forfatter Magnus Helgerud er idehistoriker og journalist. Han har tidligere utgitt boken Si meg hvor du reiser og jeg skal si deg hvem du er

Bærum bibliotek har flere fagbøker om hytte

 

 

 

 

Translate »