Bærum biblioteks barne- og ungdomsbibliotekarer har samlet sine favoritter fra året som har gått!

Under finner du bøkene som utmerket seg i 2020, og som vi likte ekstra godt.

Her er det noe for alle, enten du liker bildebøker, krim, tegneserier, biografier eller fagbøker.

Husk at alle bøkene kan lånes hos oss, noen av dem også som e-bok i appen BookBites.

God lesing!

 

Fantastiske ting kan skje om vi er modige og tør å møte nye ting
Hvit av Silje Hansen Flemmen og illustratør Jannicke Hansen. Anbefalt av Inga Bernhoft-Osa.

Dette er en nydelig illustrert bildebok. Her møter vi Sky og Skare som er sorteringseksperter! De sorterer dingser: hvite sirkler, hvite trekanter og hvite firkanter i alle varianter. De er nøye og alle dingsene som ikke passer inn i deres hvite snødekte verden plasseres rett i ubrukelig-boksen. Men hva skjer når det plutselig dukker opp en mistenkelig, uformelig og merkelig dings full av farge? Boken Hvit har en fin balanse mellom fantasi og virkelighet. Den kan gi barn fra 3 år en historie om vår redsel for det som er ukjent, men også hvilke fantastiske ting vi kan oppleve om vi bare tør å møte det som er annerledes. På forfatterens hjemmeside: flemmen.com. finner du aktivitetsark som barna kan kose deg med.

 

Fantasi og fabulering på sengekanten
Leggetid av Frode Grytten. Anbefalt av Marit Fangen Sjule.

Dette er en fin bildebok som handler om det å legge seg. Fortellingen starter med at lesestunden akkurat er over. Pappa insisterer på at det er leggetid, men innser med et gjesp at barnet fortsatt er lys våkent. Jenta i boka ønsker å lage en bok om seg selv og de to begynner å fantasere om hva den skal handle om. Det skal være en spennende bok men ikke altfor skummel.

En fin bok å lese høyt sammen om leggetid. Flotte illustrasjoner som er fantasirike og har fine detaljer. Passer fra 3 år.

 

 

Spennende julekrim til ferien
Kodemysteriet av Hanne Kristin Rohde. Anbefalt av Birgitte Aasen.

Astrid reiser på juleferie med pappa og farmor til Brønnøysund, hvor farmors søster har overtatt barndomshjemmet. Astrid er misfornøyd og ville heller ha feiret hjemme med begge foreldrene, men moren «redder verden» i Syria. På lillejulaften forsvinner et kors fra kirken, og det blir oppdaget tagging på flere av byens skulpturer. Da våkner detektiven i Astrid, og med seg får hun tremenningene Emma og Egil.

Dette er den femte boken i Blålys-serien. Boken er spennende, og Rohde skriver lett og godt. Astrid er nysgjerrig, klok og sterk og vil helst komme til bunns i det meste. Hun følger sin sterke intuisjon og blir ofte hjulpet av et blått lys, som hun kan se f.eks over hodet på et menneske. Boken kan likevel leses uten å vektlegge dette i vesentlig grad. I tillegg til å være krimbok er kjærlighet og vennskap temaer i boken. Forfatteren tar også opp spiseforstyrrelsen bulimi, og historien er dessuten knyttet til hendelser tilbake i historien. Og som i mange familier finnes det  også her godt bevarte hemmeligheter. Hanne Kristin Rohde er utdannet jurist og var tidligere seksjonsjef i Oslo-politiet. Hun har også skrevet  krimbøker for voksne.

 

For de som ikke får nok av detektivbyråer
Wells & Wong-mysteriene: Et høyst utpassende mord av Robin Stevens.
Anbefalt av Oddbjørg Sandvik.

Skolejentente Daisy og Hazel har strartet et detektivbyrå på kostskolen sin. De får sin første sak når en av skolens lærerinner blir funnet myrdet i gymasalen. Boken er lettlest, morsom og kan godt anbefales til eldre ungdommer som vil ha en rask og enkel bok å lese. Dette er den første boken i serien, som så langt består av 4 bøker.

 

 

 

 

Drama, modenhet og forelskelse
Ti kniver i hjertet av Nora Dåsnes. Anbefalt av Lena Martinsen.

Tuva gleder seg til å begynne i sjuende klasse. Planene for året er allerede klare: Hyttebygging, dagbokskriving, sene kvelder med overnattinger. Og kanskje en forelskelse..
Planen er IKKE at venninnen Linnèa plutselig får seg kjæreste. At man liksom skal være «moden» og at det plutselig skal være umodent å bygge hytte. Planen er heller ikke at det skal bli drama i klassen, og at hun skal forelske seg i Mariam. Mariam som er den nye jenta i korpset; som er så fin. Og kul. Og som liker samme musikken som Tuva. Av og til blir ikke ting helt som man har sett for seg, og selv om det kan bli drama og helt annerledes enn planene innimellom, så kan ting bli fint allikevel.

 

 

Prisvinnende tegneserie om sårt og vanskelig tema
Hva skjedde egentlig med deg? av Jenny Jordahl. Anbefalt av Marit Trogstad Thorsen.

 Tegneserien Hva skjedde egentlig med deg? av Jenny Jordahl handler om Janne, som er overvektig. De andre i familien er slanke og hun skiller seg ut. Det blir påpekt tidlig i fortellingen der en dame sier til henne på stranda: «Alle i familien din er så flotte og slanke. Hva skjedde egentlig med deg? Det må ha vært postmannen.»

Janne elsker å spille PlayStation. Hun er glad i søt mat, spesielt skolebrød. Hun spiser flere skolebrød hver dag i smug etter skoletid. Janne får kommentarer for størrelsen sin, og opplever en del mobbing. Familien prøver å hjelpe, og foreslår at hun får 100 kroner for hver kilo hun går ned.

Hun går ned i vekt. Det skjer veldig fort. En stor skygge henger konstant over henne og forteller henne hvor stor og ubrukelig hun bør føle seg mens hun slanker seg. Skal bekymringen rundt vekt bestemme over henne og skal spiseforstyrrelsene få overskygge alle gode opplevelser også? Hva skjedde egentlig med Janne?

Jeg liker at hovedpersonen i boka faktisk er overvektig, og ikke en slank som vil bli tynnere. Tegneserien skildrer godt Jannes situasjon med ord og tegninger. Jenny Jordahl får dessuten tydelig frem hvor sårt og vanskelig det kan være for familien som prøver å hjelpe datteren med overvekt og senere deres bekymring over hennes iherdige slanking.

Tegneserien fikk Brageprisen for barne- og ungdomsbøker i 2020. Den passer best for de eldste barna på barneskolen og tidlig ungdomsskole.

 

Heksene i ny innpakning
Roald Dahls Heksene av Pénélope Bagieu. Anbefalt av Lotte Alfsen.

Visste du at hekser hater barn, og synes de lukter verre enn hundebæsj? Hvis de får muligheten, vil de utrydde alle barn i verden! Derfor kan det være lurt å vite hvordan du kan kjenne igjen en heks, for de lever nemlig i blant oss… Kanskje er hun en nabo? En du møter i butikken? Ser du en mystisk dame med parykk som klør, høyhælte sko og hansker er det best å løpe!

Mange kjenner sikkert til Heksene av Roald Dahl. Boken ble utgitt for mange år siden, og handler om en gutt og hans bestemor, som på en hotellferie tilfeldigvis snubler over heksenes årsmøte. Og Storheksa har en forferdelig plan om å forvandle alle verdens barn om til mus… I år kom boken ut som tegneserie, illustrert av Pénélope Bagieu. Det er en herlig nifs tegneserie, som gir nytt liv til fortellingen. Tegningene er fargerike og morsomme, like mye som heksene både er vakre og fæle. Storheksa er spesielt grusom! Les mer og bli klok på hekser, du også! Denne boka faller nok i smak hos både små og store.

 

Tegneserie om vikingtiden
Floke av Ida Eva Neverdahl. Anbefalt av Jannicke Fuglesang Rusdal.

Floke er en fredelig fyr som ikke liker slåssing. Han vil helst bare sitte i gresset å spille på gitaren sin. En dag hjelper Floke en gammel krok med å få løs nesen fra en stubbe. i belønning får Floke et sverd, men det er bare en hake ved dette. Den som har sverdet må også stoppe Ragnarok.

Floke er en lettlest tegneserie med absurd humor og fantastiske tegninger. Humoren og stilen kan minne om Eventyrtid og Der hagen slutter, så hvis du liker de så vil denne boken falle i smak. Hvis du vil lese en morsom fantasy om vikingtiden så er dette boken for deg.

 

 

Et fantastisk univers med sjarmfulle karakterer
Lightfall 1: Kampen mot mørket av Tim Probert. Anbefalt av Anne Lise Terjesen.

På planeten Irpa lever Bea et fredelig liv sammen med bestefaren, den kloke trollmannen Alfirid. En dag Bea er ute på sin daglige tur i skogen for å finne ingredienser til bestefarens trylledrikk møter hun Cod, en galdurianer som leter etter familien sin. Han trenger hjelp av trollmannen, og Bea tar han med hjem. Bestefaren har i mellomtiden dratt i all hast og lagt igjen et brev med beskjed om at Bea må passe butikken og krukka med lyset, den uendelige flammen som aldri slukner.

Hun trosser sin egen frykt og bestefarens advarsel om ikke å følge etter ham og sammen med Cod legger hun ut på en farlig reise. Krukka med lyset må ikke slippes av syne, for mystiske vesener truer med å legge planeten i evig mørke. De to vennene utfyller hverandre. Cods optimisme og gode humør hjelper Bea når hun engster seg som mest, og humoren gjør det skumle litt mindre farlig.

Dette er første bok i serien Lightfall, et fantastisk univers å være i for en som elsker spenning og fantasy. Tegneserie med vakre illustrasjoner, uttrykksfulle karakterer med sjarm og personlighet. Alle som liker Amuletten har noe å glede seg til.

 

Kryptozoologi og spenning
Krypto: Ned i dypet av Hans Jørgen Sandnes. Anbefalt av Rampenissen.

Ophelia flytter til den lille kystbyen Saltfjord for å bo sammen med sin nye fosterfamilie, familien Birken. De er litt i overkant sporty for Ophelia, som heller vil diskutere kryptozoologi enn å klatre. Hun blir tidlig kjent med naboen, fiskeren Bernard. Han deler Ophelias fascinasjon for undersjøiske vesener. På den første kvelden i sitt nye hjem ser Ophelia noe mystisk fra vinduet, noe som skjuler seg under havoverflaten. Ophelia møter et undersjøisk vesen for første gang! Dette er den første boken i tegneserien Krypto. Bok 2 i serien heter Orkanen, og kom også ut i 2020.

 

 

Bli med inn i Den forbudte by
Enkekeiserinne Cixi av Linn T. Sunne, illustrert av Jenny Jordahl.
Anbefalt av Marie Louise Ask Moss.

 Linn T. Sunne skriver gode biografier om kjente og mektige kvinner gjennom historien. Denne gangen tar hun for seg enkekeiserinne Cixi, som faktisk ledet Qing-dynastiet og styrte Kina store deler av sitt liv.

Det hele startet når Cixi ble presentert for Kinas keiser, Xianfeng, som ung jente. Du kunne nemlig ikke få deg kjæreste før keiseren hadde sett deg – han skulle få velge først! Cixi ble utvalgt som en av keiserens konkubiner, og livet hennes ble plutselig helt annerledes enn hun hadde sett for seg.

Det er uvirkelig å lese om hvor få rettigheter du hadde som kvinne på Cixis tid. Det var ingen som brydde seg om å skrive ned navnet ditt når du ble født, og når Cixi satt på tronen måtte hun skjules bak et forheng, for kvinner skulle egentlig ikke bestemme eller være synlige. Til tross for dette klarte Cixi å beholde makten helt frem til hun døde, i over 50 år!

Boken veksler mellom fortellingen om Cixis liv, og historiske fakta om Kina og Qing-dynastiet. I tillegg til å være godt illustrert, kan du la deg rive med til en annen tid gjennom virkelige bilder av kinesisk kultur, natur og historie.

I samme serie finnes bøker om Elizabeth 1., Margrete 1, Katarina den store og Kleopatra.

 

To historiske merkedager – levende beskrevet!
9.april 1940 og 8.mai 1945 av Jon Ewo. Anbefalt av Anne Jorunn Berg.

Denne boka er delt i 2 deler. Første halvdelen handler om hva som skjedde i Norge i løpet av okkupasjonsdøgnet  9.april 1940. Etter man har lest den, kan man snu boka og man får historien om frigjøringen av Norge, i løpet av døgnet 8. mai 1945.Boka starter med det som skjedde ved Oscarsborg Festning  i Oslofjorden, da tyske skip er på vei inn Oslofjorden, og norske soldater lykkes med å senke skipet Blücher. Videre får vi høre hvordan de andre største byene i Norge blir angrepet, som Kristiansand, Stavanger, Sarpsborg, Narvik.  Det er spennende timer når de militære og myndighetene i Norge skal bestemme hvordan de skal reagere på dette tross alt uventede angrepet fra Nazi-Tyskland.  Like viktig er det hvordan dette påvirker vanlige folk.

Et spennende moment er også hvordan den norske nasjonalformuen i gullbarrer blir reddet ut fra Norges Bank, og ut av landet via et bankhvelv på Lillehammer!

Regjeringen og Kongen innser at Norge  ikke vil greie å forsvare hovedstaden og bestemmer seg for å dra nordover mot Hamar og planlegge videre derfra. Regjeringen og Kongens flukt blir viktig for hele 2.verdenskrigs gang i Norge. De oppholder seg i London under krigen.

Etter fem lange år med krig i Norge, og verden ellers, går 2.verdenskrig mot sin slutt i april/maidagene i 1945. Hitler er død, og de norske hjemmestyrkene har en plan for hvordan de skal gjenopprette makten over viktige institusjoner i Norge som radio, Slottet, aviser osv. Vi får lese om Terboven, Quisling og Rinnan og hvordan de tyske soldatene blir tatt til fange. Også i denne delen av boka får vi høre hvordan  frigjøringen foregår i byer som Bergen, Stavanger, Oslo og Nord-Norge.

Nordmenn har fått beskjed om å forholde seg rolige overfor fiendens menn;  de skal få sin straff. Men norske kvinner som har hatt et forhold til tyske soldater,  blir offentlig mishandlet av nordmenn viser det seg.

Når det norske folk får høre at tyskerne har kapitulert, tar de glade og lettet ut til gater og torg over hele Norge, med det norske flagget i hendene. Dette er som 17, mai, bursdag og julaften på en gang. De får høre taler av Churchill og kronprins Olav over høytalere.Det som gjør dette til en så fantastisk fin bok med spennende driv, er at her er det ikke ren oppramsing av fakta, men en levendegjøring av disse to viktige dagene i Norges historie!

 

Årets kalenderbok
Adventstjernen av Simon Stranger. Anbefalt av Åshild Johansen.

Stella og far er i gang med juleforberedelser og julekalender, men uten mor.  Mamma er borte og savnet er stort. Men en desemberdag møter Stella på en gutt som holder seg skjult ute på låven deres, og dette fører til en førjulstid som blir helt annerledes enn  tidligere. Selma er 11 år og er fra Norge, men Yousef  gutten på låven er 17 år og er fra Palestina. Yousef er flyktning som holder seg skjult  på låven etter at han har fått avslag på søknaden om oppholdstillatelse.  Selma og Yousef  viser seg  og være  svært like, selv med en ulik bakgrunn. Han som hjemløs og på flukt og Selma som bærer på det dype savnet. Disse to knytter etter hvert et sterkt vennskapsbånd. Dette er en  kalenderbok, men her er det så mye viktige tingene som tas opp som gjør den til en bok vi kan leses hele året. Den er både trist og spennende.

Translate »