Makeuseof.com hadde nylig en artikkel om datosøk og den inspirerte meg til dette blogginnlegget.

Av og til trenger du ikke de mest «relevante» treffene Google (eller Bing / Duckduckgo…) presenterer for deg på toppen av trefflisten. Du vil f.eks ha de ferskeste treffene. Da har du et godt hjelpemiddel som dukker etter et søk. Klikk på verktøy / tools og velg Når som helst. Her kan du velge nettsider publisert den siste timen og opp til det siste året. Du kan også velge et egendefinert datoområde.

Når du søker er det knyttet en liten tekst til hvert treff, en såkalt «snippet». Den gir deg en ide om hvorfor Google har hentet frem denne nettsiden og kan inneholde nyttig informasjon. Av og til ser du også en dato, men ikke alltid. Dersom du gjerne vil se dato for opprettelse av alle treffene i snippeten kan du legge til &as_qdr=y15 på slutten av URLen til søket ditt. Gjenta søket og du ser datoene! Dette var nytt for meg. Y15 betyr da de siste 15 årene. Det kan du selvfølgelig endre på. Nå har jeg prøvd en del søk med denne metoden, men det kan se ut til at av og til er det ikke en dato for opprettelse av siden som dukker opp, men en oppdatering. Uansett er det nyttig å kjenne til denne muligheten.

Når du er på den enkelte nettsiden, høyreklikk på den og få opp en meny. Velg inspiser, da får du opp nettsidens kildekode. Ctrl + f og du får opp et søkefelt, skriv inn published og finn dato for opprettelse av siden. Legg merke til kommandoen Ctrl + f der f står for find. Helt uvurderlig hjelpemiddel hvis du skal lete deg frem på en nettside!

Makeuseof nevner også en liten utvidelse, Finitimus, du kan prøve på Chrome og firefox, men heller ikke den er helt nøyaktig. (Men nettguiden til Bærum bibliotek fikk i hvert fall topp score på Accuracy!)

Les mer på Makeuseof.

Er du interessert i grundigere sjekk av nettsider prøv et søk på WayBackMachine  for å se tidligere utgaver, kanskje en av de første hvis du er heldig. Sjekk  også en «whois», f.eks cqcounter.com/whois/ for flere detaljer.

Nettsidens / bloggpostens / nyhetens dato kan være viktig i forbindelse med vurdering av sidens troverdighet, avsløring av falske nyheter og annet fanteri.

Hvis f.eks en bloggpost eller et facebookinnlegg henviser til en nyhet, og du vil sjekke og finne frem til kilden, eller andre kilder, kan det være nyttig å begrense søket til et spesielt datoområde.

NB! Husk at du også kan benytte datosøk i bildesøket.

Det jeg skulle ønsket var en grei måte å finne de eldste treffene på. Da må vi nok bare prøve oss frem med egendefinerte datoområder fra og til, og snevre søket inn på den måten. Eller har du et godt tips?

Translate »