Nå for tiden, når oversatt litteratur er en mangelvare og vi heller ikke kan reise noen steder, er det fint å se at det også spirer og gror litteratur andre steder enn i lille Norge og at den er innen rekkevidde. På Bekkestua finner du bøker på mange språk, deriblant på dansk. Dansk er ganske tilgjengelig for oss, og kan gi oss litt andre perspektiver. Jeg har funnet frem fem danske favoritter.

Om kjønn og frihet: Naja Marie Aidt, Mette Moestrup og Line Knutzon: Frit flet. Fællesbogen
Boken er en spennende collage av tekster i ulike sjangre skrevet som et kollektiv. Forfatterne ønsket å bidra til kjønnsdebatten, som de mente var blitt konservativ og forsteinet i Danmark og å finne ut hva frihet overhodet var for dem og å «gøre litteraturen til et mindre ensomt sted at være». De har invitert flere bidragsytere om hva de påvirkes av når de skriver. Det er en spennende miks av dikt, dramatikk, prosa, lister, brev, sanger, leker, essays, personlige betraktninger, foto, intervjuer og mye annet. Boken kan leses forfra og bakfra eller som man ønsker – med absolutt frihet også for leseren.

Tittelen legger seg opp mot noe som ligner «fri flyt» på norsk, samt at det er noe som er sammenflettet og signaliserer fellesskap skrevet med et ønske om å gjøre litteraturen til et mindre ensomt sted å være. Naja Marie Aidt er kanskje særlig kjent i Norge for romanen Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake, som handler om hennes sønns død.

Finn Naja Marie Aidts bøker her.
Finn Mette Moestrups bøker her.

Absurde familiehistorier: Maren Uthaug: Hvor der er fugle / Der det finst fuglar
Maren Uthaug er en forfatter og stripetegner fra Kautokeino som er oppvokst og bosatt i København. Hun skriver på dansk, har utgitt og er de seneste årene blitt oversatt til både bokmål og nynorsk. Denne romanen er hennes tredje. I tillegg har hun utgitt flere grafiske romaner.

Hvor der er fugle er en medrivende slektsroman fra et værutsatt lite samfunn ved kysten nord i Trøndelag. Den handler om familiehemmeligheter, incest, ulykkelig og foruroligende kjærlighet og lengselen etter et annet liv. Johan elsker Hannah, men gifter seg med prestedatteren Marie. Han får en stilling som fyrvokter på en holme utenfor den lille bygda Uthaug. Livet her er hardt og ensomt, og paret tjorer barna Darling og Valdemar fast til fyret så de ikke skal blåse på havet. Familiehemmeligheter avsløres for leseren gjennom fortellinger fortalt fra ulike romankarakterenes synsvinkler. De ulike synsvinklene gir ikke bare nytt perspektiv på de samme begivenhetene, men forandrer også historien vesentlig, samtidig med at de ulike karakterenes grunner til å handle som de gjør utdypes og avdekkes. Fortellingene i denne romanen er inspirert av Uthaugs egne slektshistorier.

En annen av slektshistoriene, kjærlighetshistorien mellom hennes grandonkel Johan og hans utkårede Aagot finner du som føljetong på Instagram (@maren_uthaug) og jeg vil også anbefale de daglige seriestripene hennes i den danske avisa Politiken, som du finner i avishyllene på biblioteket.

Her finner du bøkene til Maren Uthaug.
Du finner boka på nynorsk i ebokappen Bookbites.

Om det å sette barn til verden: Olga Ravn: Mit arbejde
Olga Ravn er en markant dansk poet, feminist og romanforfatter, tidligere også kritiker og forlagsredaktør, bosatt i København. Hun har tidligere utgitt flere diktsamlinger og romanene Celestine og De ansatte. Hun har også startet Hekseskolen, en skriveskole som går andre veier enn den innflytelsesrike Forfatterskolen: De inspireres av heksen som feministisk og motkulturell kraft.

I 2020 utga hun sin tredje roman Mit arbejde, som handler om den grunnleggende erfaringen det er å få barn og å oppleve og miste seg selv og sin plass i verden. Vi møter Anna som er kjæreste med Aksel. Hun er gravid og føder sitt første barn. Hun er helt på siden av seg selv og får en etterfødselsreaksjon. Kort tid etter fødselen flytter paret til Stockholm der de opplever at de tvinges inn i gamle kjønnsrollemønstre mot sin vilje. Anna oppslukes av angst og døyver den med klesshopping hun ikke har råd til.

Bøkene til Olga Ravn finner du her.

Yahya Hassan: Digte 1 og Digte 2
Yahya Hassan var en dansk forfatter som tok sitt eget liv i 2020, bare 25 år gammel. Han hadde to diktsamlinger bak seg, Digte og Digte 2. Hassan hadde palestinsk bakgrunn og vokste opp i et belastet område i Århus i en familie av flyktninger med mye vold og vanskeligheter. Diktene hans, som er selvbiografisk motivert, er sterkt preget av det; de er voldsomme og rasende utbrudd skrevet med versaler.

Det er angrep på foreldregenerasjonen som han anklaget for omsorgssvikt og bedrageri, og forteller om hans år som tenåring, med kriminalitet og opphold i ulike omsorgs- og kriminalinstitusjoner. Den første diktsamlingen fra 2013 er den mest solgte i Danmark noensinne. Han ble angrepet på ulike måter da den kom, han fikk flere dødstrusler og måtte ha politibeskyttelse når han opptrådte med diktene sine. Den andre diktsamlingen kom i 2019 og ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris i 2020.

Bøkene til Yahya Hassan finner du her.
Du finner begge bøkene på norsk i ebokappen Bookbites.

Translate »