Levende og døde av Han Kang

Sørkoreanske Han Kang skriver om studentopprøreret i hjemlandet våren 1980 og fortellingene går fram til 2013, da forfatteren selv tar ordet. I byen Gwangju demonstrerer studenter og arbeidere mot et økende totalitært styre. Hæren settes inn og ufattelig mange mennesker blir myrdet, torturert og satt i fengsel. Boken består av stemmene til både ofrene og overlevende fortalt på ulike tidsplan. Den er velskrevet og gripende på grensen til det uutholdelige. Vi møter Dong-ho,14 år, som leter etter vennen sin i en av de mange uidentifiserte likhaugene. Han blir en del av de frivillige som sorterer de døde kroppene etter massakren. Neste del av boken er fortalt av den døde vennen i sjelenes landskap. » Jeg merket noe som rørte taust ved skyggen min, og hver gang var det en annen sjel. Vi møtte hverandre varsomt, uten hender, uten ben, uten ansikt, uten tunger, skygge mot skygge, og undret oss over hvem den andre kunne være. Til slutt, uten å ha utvekslet et ord, gled vi fra hverandre og skiltes.»

I romanen stiller forfatteren disse spørsmålene:» Er det slik at menneskets eksistens er grunnleggende voldelig? Er vold den eneste helt universelle opplevelsen vi har? Er verdighet kun et selvbedrag vi lever med, mens vi når som helst kan bli redusert til ingenting – til insekter, til beist, til klumper av puss og verk? Å bli ydmyket, skadet og drept: Er verdenshistorien det fellende bevis på at dette er kjernen i våre menneskelige erfaringer.» Sterke ord som tvinger leseren til refleksjon. Dessverre er disse spørsmålene stadig like aktuelle i dag.

Forfatteren ble født i Gwangju, men flyttet til Seoul da hun var 10 år. Hun debuterte som forfatter i 1993 og har mottatt flere priser for sine bøker. I 2016 vant hun Man Booker-prisen for romanen «The Vegetarian», som kommer på norsk i 2018

Lån boken i Bærum bibliotek

 

 

Translate »