84, Charing Cross Road av Helene Hanff

Denne romanen er delt i to. Som ung skribent skrev Helene Hanff til et antikvariat i London for å bestille noen bøker hun ville ha til privat bruk. Her fikk hun bøker av så god kvalitet at hun sverget på å bare bestille fra dem fremover. Dette ble begynnelsen på en tjue år lang korrespondanse mellom Hanff og antikvaren Frank Doel, med innslag fra andre i Doels omkrets, deriblant hans kone.
Hanff har en artig og ærlig penn, og legger sjelden noe mellom linjene i brevene som krysser Atlanterhavet. Når hun blir klar over hvor sparsommelig med mat det er i England i etterkrigstiden, sender hun pakker med mat til bokhandelen ved jul og påsketider, og gjerne noe ekstra til Doels familie.

Hanff samlet disse brevene til en bok etter at det ble kjent at Doel døde av en akutt blindtarmsoperasjon. Hun kom seg aldri til London i hans levetid, men fikk spart opp nok til en tur noen år senere. Del to av boken er hennes dagboknotater fra denne turen. Vi får skildringer av folk og omgivelser farget av denne fornøyelige skribentens syn. Denne reiseskildringen er fryd å lese – det kommer klart fram hvor mye Hanff synes om engelsk kultur og litteratur.

Hvis du liker bøker i brevformat er dette den riktige boken for deg. Den unike blandingen av brev og dagbok passer godt inn i historiens helhet – en rett og slett herlig bok!

Bestill boka fra Bærum bibliotek.
Finnes også på engelsk, og som film.

Translate »