Av og til føler jeg for å børste støv av en klassiker, og denne gangen var turen kommet til «Fuglane» av Tarjei Vessas. Romanen kom ut i 1957, og regnes for ett av Vesaas’ hovedverk. Mattis bor sammen med søsteren Hege (40) på et lite, forfallent gårdsbruk. Han kan oppfattes som mindre intelligent, og bygdefolket kaller ham «Tusten». Storesøster Hege har tatt ansvar hjemme siden foreldrene døde, og er den som skaffer mat på bordet. Mattis forsøker å bidra, Hege oppmuntrer og nærmest dytter ham ut døren for å gå og søke arbeid på gårdene omkring, men vanligvis ender det med at han kommer hjem igjen uten noe særlig å bidra med. Vi er hele tiden tett på Mattis’ tankeverden. «Hvorfor er det slik det er?» spør Mattis den vennlige nabokona som byr på kaffe når arbeidet nok en gang har gått i stå for ham.

En dag oppdager Mattis at rugda har begynt å fly over huset deres. Mattis føler seg utvalgt og føler sterkt at noe stort kommer til å skje. En dag foreslår Hege at Mattis skal begynne som fergemann på fjorden, mest for å få litt armslag selv. Hans første (og eneste) passasjer blir en tømmerhogger som leter etter nytt arbeid. Det ender med at Mattis tilbyr ham husly for natten, og plutselig har Mattis og Hege en leieboer. Hege og tømmerhoggeren, som heter Jørgen, forelsker seg, og den forutsigbare tosomheten med søsteren som Mattis har vært så avhengig av, blir gradvis borte. Vesaas skildrer så utrolig fint dette vare samspillet mellom Mattis og Hege, og mellom Mattis og resten av bygdefolket. Vi hadde boken i lesesirkel nylig, og dette var en bok som engasjerte alle deltakerne og resulterte i en fin diskusjon!

Viper film holder på å spille inn en film basert på «Fuglane», med Jan T. Andersen i hovedrollen som Mattis. Filmen vil ha premiere i løpet av 2017. Jeg gleder meg!

Lån boken hos Bærum bibliotek
Vil du lese den som e-bok, finner du den på bokhylla.no

 

Translate »