Jeg kan like godt innrømme det først som sist: Jeg er fra Nord-Norge. Derfor er jeg kanskje over middels interessert i området nord for Ringen, og jeg er mindre god på å takle skikkelig varmt vær. Er du som meg, som puster lettet ut når det begynner å bli kjøligere i lufta? Drømmer du også om kvelder i sofakroken uten å føle dårlig samvittighet for at du ikke er ute og nyter været? Etter en lang, varm sommer er det på tide å grøsse litt, spør du meg. Hvis du er enig skal du få et gåsehudfremkallende boktips til de mørke høstkveldene som kommer.

Jeg har alltid vært fascinert av oppdagelsesreisende som risikerer liv og lemmer for å lære mer om verden vi lever i. Det hadde jeg imidlertid glemt – til jeg leste Dan Simmons’ «The Terror». Vi befinner oss på midten av 1800-tallet, og Sir John Franklin skal ut for å lokalisere Nordvestpassasjen. Det blir en grusom tur, der mannskapet på de to skipene HMS Erebus og HMS Terror må kjempe ikke bare mot en nådeløs natur, men også mot et monster som alltid lusker rundt rett utenfor synsvidde. Med utgangspunkt i historiske hendelser maler Simmons frem et ugjestmildt landskap og en gjennomgående følelse av motløshet. Jeg var frossen i flere uker etter at boka var ferdig lest.

Tidligere i år kom første sesong av TV-serien basert på boka, produsert for den amerikanske kanalen AMC, kjent for serier som The Walking Dead. I 2019 kommer sesong 2. Foreløpig er det Amazon Prime Video som tilbyr serien til norske seere, men jeg krysser fingrene for at den blir plukket opp av flere etter hvert. Boken kan iallfall bestilles fra Bærum bibliotek.

Translate »