Juni er pride-måned, og vi feirer med å anbefale et utvalg bøker som viser kjærlighet og identitet i sin mange nyanser. Å elske er en menneskerett; god pride!

What if it’s us og Here’s to us av Becky Albertalli & Adam Silvera

Arthur tenker at universet noen ganger kan snakke til deg, har fått sommerjobb i New York og har nettopp kommet ut av skapet. Ben er født og oppvokst i storbyen, tenker at universet kan passe sine egne saker og har nettopp fått hjertet knust av kjæresten Hudson.

Men da de tilfeldigvis møtes og kommer i prat på et postkontor må de likevel undres om ikke universet har noen planer. For Arthur kan ikke slutte å tenke på Ben, som sto der og skulle sende en pakke. Og Ben får ikke Arthur ut av hodet.

Men hvordan finne igjen en gutt du bare kjenner fornavnet til i en by med åtte millioner mennesker? Og kan det egentlig bli dem, når date etter date ikke går etter planen?

Morsomt, varmt og veldig gjenkjennelig om forelskelsen når gutt møter gutt.

Likte du disse bøkene er det stor sjans for at du vil like History is all you left me av Adam Silvera, Will Grayson, Will Grayson av John Green og Date me, Bryson Keller av Kevin van Whye.

If I was your girl av Meredith Russo

Det er vanskelig å være «den nye jenta» på en ny skole. Amanda vil bare det samme som alle andre tenåringer på videregående: passe inn. Hun vil få venner, gå på fester, kanskje få en kjæreste. Hun vil ha et trygt liv, med alle dets gleder og sorger. Men Amanda ble kalt Andrew på den gamle skolen sin. Og er det en ting hun vet, så er det at slike hemmeligheter kan være livsfarlige å avsløre.

Meredith Russo er selv transkvinne, og skriver godt og engasjerende om å identifisere seg som et annet kjønn enn det fysiske man ble født med.

Flere bøker som omhandler trans-tematikk: Bursdag av Meredith Russo, Kunsten å være normal av Lisa Williamson, Cemetery boys av Aiden Thomas, Cheer up! Love and pompoms av Crystal Frasier, Hør her’a! av Gulraiz Sharif og Feminin gange av Molly Øxnevad.

Laura Dean driver og dumper meg av Mariko Tamaki

17 år gamle Frederica «Freddy» opplever å bli dumpa igjen og igjen – av den samme personen. Laura Dean er den mest populære jenta på skolen, hun er søt og sjarmerende, og hun er egentlig en ganske dårlig kjæreste. Den tredje gangen Freddy blir dumpa av Laura Dean, tar bestevennen Doodle henne med til et medium som sterkt anbefaler Freddy å gjøre det slutt en gang for alle.

Men kjærligheten er vanskelig, og man kan bli like avhengig av en person som et russtoff. I jakten på bekreftelse fra Laura Dean kommer Freddy lenger vekk fra de andre i livet sitt som bryr seg om henne – og trenger henne.

Dette er en intenst god historie om destruktiv kjærlighet og det viktige, men akk så vanskelige vennskapet.

Laura Dean driver og dumper meg vant «tegneseriens Oscar», Eisner Award, for beste publikasjon for ungdom i 2020.

Hjertestopper av Alice Oseman

Charlie og Nick går på samme skole, men har ellers tilsynelatende lite til felles. Charlie er åpent homofil og har hatt et tøft år – han blir i det minste ikke mobbet lenger. Nick er populær, spiller rugby på skolelaget og ser stort sett lyst på livet.

En dag blir de plassert ved siden av hverandre i en time, prat går raskt over til vennskap, og Charlie faller pladask. Men Nick kan da umulig være interessert i ham. Eller?

Bøkene om Nick og Charlie kan også leses på engelsk, med fire bind utgitt i det som skal bli en serie på fem. Første bok er også filmatisert som serie, tilgjengelig på Netflix.

Flere gode tegneserieromaner er blant annet The prince and the dressmaker av Jen Wang, Nærmere kommer vi ikke av Anneli Furmark og Monika Steinholm og The girl from the sea av Molly Knox Ostertag.

Translate »