Svik 1938 av Kjell Westö

Forsvarsadvokaten Claes Thune og psykiateren Lindeman har i mange år hatt månedlig møter i Onsdagsklubben. Sammen med blant annet en psykisk syk jødisk skuespiller, en russisk forretningsmann og en nazivennlig lege spiser de, drikker og snakker om den politiske situasjonen i Europa. Finland er igjen i førkrigstid.Men sårene etter den bitre borgerkrigen i 1918, med de russiskstøttede røde mot de tyskstøttede hvite, er enda ikke leget.

Kjell Westö bruker her spenningsbyggende elementer fra thrillersjangeren. Allerede etter første kapittel vet vi at boken ender med katastrofe. Kommer det til å skje noe med den veloppdragne, liberale advokaten Thune? Han er fortsatt knust etter at kona forlot ham for hans barndomsvenn. Eller kommer det til å skje noe med hans pliktoppfyllende, stille sekretær fru Wiik? Hun sliter med minner etter å ha oppdaget at en av Onsdagsklubbens medlemmer er hennes overgriper. Han kjenner ikke igjen henne, og leserne får ikke vite hvem av dem det er før helt mot slutten.

Kjell Westös roman Svik 1938 er tildelt Nordisk råds litteraturpris 2014, og er den første som er blitt nominert til både den finske Finlandiaprisen og den svenske Augustpriset.

Har du lyst til å diskutere denne boken med andre? Vi inviterer til åpen lesesirkel på Høvik bibliotek den 25.09.18 kl.19.00 – 20.00.

Translate »