Det er ingen tvil om at det skjer mye i verden nå om dagen, både med korona og situasjonen i USA. Tusenvis av mennesker demonstrerer mot politivold og rasisme etter at den svarte amerikaneren George Floyd ble drept av politiet under en pågripelse. Tiden er for lengst inne for å ta et oppgjør med rasismen i vårt flerkulturelle samfunn. Hva blir gjort? Hva kan vi gjøre bedre? Hvordan og hvor kan vi lære? Hør på historiene rundt deg, vær oppmerksom, les og lær. Stå opp for andre og vær med på forandringen!

Under har vi samlet et knippe bøker som handler om rasisme, fremmedfrykt og mangfold

 • The Hate U Give av Angie Thomas
  Starr var 12 år gammel da hun lærte 3 viktige regler av foreldrene sine. Nummer 1 var om bier og blomster, nummer 2 var om hva hun skal gjøre hvis hun blir stoppet av politiet. Regel nummer 3 er at du ikke bør sitte i en bil der noen oppbevarer stoff. Etter en fest blir hun vitne til at en kamerat blir brutalt skutt og drept av politiet. Hva skal hun gjøre videre? Denne boka MÅ du lese! Den er spennende, brutal og ærlig om rasisme i dagens samfunn. Historien om Starr sitter i deg lenge.Vi har boka på norsk, engelsk og som engelsk lydbok. Filmen er i bestilling!

   

 • På veien mot toppen av Angie Thomas
  Vi er tilbake i Garden Heights, i samme område hvor Starr fra «The Hate U Give» bor. Bri vil battle. Hun har en tøff barndom bak seg. Faren var en kjent rapper som ble drept på gata, noe som førte til at moren hennes ble narkoman. Bri er lei av urettferdigheten rundt seg. Selv etter å ha gått gjennom metalldetektoren på skolen, blir de svarte ungdommene lagt i bakken og ransakt. Hvorfor er det sånn?
 • Nothing but the truth av Dick LehrTrell var bare en liten baby da faren ble arrestert, men hun har alltid vært overbevist om at han er uskyldig. Tolv år etter at han ble dømt, overtaler Trell en journalist til å hjelpe henne med å renvaske farens navn. Boken er basert på en sann historie.
 • Et hav av kjærlighet av Tahere MafiÅret er 2002, ett år etter terrorangrepene 11. september. Shirin er en ung, muslimsk jente i et samfunn som assosierer henne med terrorisme, og blir daglig utsatt for stygge blikk, kommentarer og vold. Breakdance blir hennes fristed, der hun kan være seg selv. Og så møter hun Ocean James.
 • Love, hate and other filters – Samira AhmedMaya Aziz drømmer å bli en filmskaper i New York. Familien hennes har andre planer; de ønsker seg en pliktoppfyllende datter som tar medisinstudiet og finner en bra ektemann. Men så utføreren selvmordsbomber et angrep i en by hundrevis av mil unna. Terroristen har tilfeldigvis samme etternavn som Maya, og alt blir snudd på hodet.


Hvis du vil lese mer om det som skjer i USA akkurat nå, er dette et fint sted å starte: https://www.nrk.no/urix/derfor-koker-det-i-usa-na-1.15037348

Translate »