Mange privatpersoner bryr seg ikke så mye om rettigheter knyttet til bilder de finner på internett. Er det behov for en illustrasjon til en oppgave så limes den inn og ferdig med det. Skal du bruke bildet i forbindelse med jobben, på en nettside, til en utstilling, i en trykksak o.a. er det om å gjøre å ikke trå feil. Det kan komme til å koste!


Unsplash er ett av 20 steder du kan finne bilder du fritt kan bruke til nettsider og blogger,

For å finne bilder det er lov å benytte, kan du f.eks prøve Google’s bildesøk. Etter søket, velger du verktøy og så brukerrettigheter og f.eks gjenbruk med endringer. Det samme kan du gjøre med søkemotoren Bing, flickr eller andre søkeverktøy, se Lyd, film og bilde. Men da kan det hende at du står igjen med de dårligste bildene. Hvis du da ikke er så god med eget kamera, har du et problem.

Det finnes imidlertid en rekke mindre samlinger med bilder du fritt kan bruke. Hootsuite blog har en omtale av «20 Free Stock Photo Sites for your Social Media Images«. Jeg fikk tipset via Phil Bradley’s weblog hvor han anbefaler 12 av dem. Jeg har sjekket noen av dem og vil spesielt trekke frem Unsplash, stockvaultStockSnap og …, sjekk flere selv!. Mange av bildene du finner her har god kvalitet som gjerne kan benyttes på blogger og nettsider. Veldig aktuelt for alle bibliotekene i landet som nå jobber med nye nettsider! Alltid aktuelt hvis du skal lage utstillinger eller brosjyrer, og et godt alternativ til kostbare bildebyråer. Bildet i oppe i venstre hjørne er hentet fra stockvault.net.

Tilbake til Nettguiden

Translate »