«Biblioteket i Paris» er en spennende historisk roman, basert på virkelige hendelser fra andre verdenskrig i Paris.

Romaner som veksler mellom fortidens hemmeligheter og nåtidens forsøk på å nøste dem opp har vært en trend innenfor skjønnlitteratur i mange år nå. Denne romanen er intet unntak, men jeg vil allikevel si at den skiller seg ut i mengden. «Biblioteket i Paris» belyser en relativt ukjent del av krigshistorien, og i tillegg er den både velskrevet og underholdende.

I 1939 får Odile får drømmejobben på Det amerikanske biblioteket i Paris. Hun fryder seg over å få tilbringe dagene sine blant faste lånere og lukten av bøker. Når hun også møter den store kjærligheten går livet på skinner, men urolighetene i Europa ligger som mørke skyer i horisonten. Når krigen treffer Paris blir bibliotekene sakte men sikkert tømt og stengt av nazistene. Det blir opp til de ansatte ved det amerikanske biblioteket å kjempe for at samlingen deres består, og at den er tilgjengelig for folket under okkupasjonen.

Vi spoler frem tiI 1983 og blir kjent med Lily, som vokser opp i en liten by i Montana. Hun har nylig mistet moren, og når faren gifter seg på nytt finner hun støtte og aksept i Odile som bor i nabohuset. Over franske gloser og litterær oppdragelse utvikler de et nært vennskap, og litt etter litt avslører Odile hva som brakte henne fra Paris til Montana og hva hun opplevde i Paris under krigen.

I tillegg til et spennende historisk bakteppe er det karakterene som driver denne romanen. Leseren blir godt kjent med både Odile og Lily, og i tillegg er Charles god til å skrive karakteristiske bifigurer. I krigens Paris er de ansatte på biblioteket som er historiens helter. Engasjementet deres for å opprettholde tilgangen til litteraturen er endeløst, og historien har en klar beskjed om hvor viktig biblioteket er i krisetid, både som møteplass og informasjonskanal. Charles har selv jobbet ved Det amerikanske biblioteket i Paris, og kjærligheten hennes til bøker, bibliotek og bibliotekarer skinner gjennom i hele romanen.

«Biblioteket fra Paris» er en varm og interessant roman om mot, vennskap, samhold og svik. Men aller mest er den en kjærlighetserklæring til biblioteket som institusjon, og menneskene og bøkene som fyller dem.

Bestill boka fra Bærum bibliotek

 

Translate »