Feminin gange av Molly Øxnevad, utgitt på Oktober forlag (2022).

Øxnevad debuterte med En sånn rød, amerikansk scooter i 2020, og dette er hennes andre bok.

Det er sommer, og Tor og Liam kjører fra Stavanger til Oslo i en gammel varebil. Målet er Rikshospitalet, hvor Liam skal utredes for om han kan starte kjønnsbekreftende behandling. Liam er trans, Tor er cis, og de er ikke lenger kjærester. Det går i skitne varebiler, eksosfylte motorveier, motorstopp og trakassering fra hotellansatte, hvor alt leder opp til den avgjørende samtalen med legen på Riksen.

Spenninga mellom Tor og Liam er til å ta og føle på. De møtes igjen for første gang etter at de slo opp, og skal tilbringe flere døgn sammen. Tor håper på at det kan bli de to igjen, Liam har funnet en annen. Gjennom tilbakeblikk og kleine, anspente samtaler i bilen blir vi kjent med forholdet deres, hvordan det utviklet seg og til slutt endte. Språket er muntlig og direkte, og Øxnevad skildrer de små øyeblikkene og gjør dem levende.

Et viktig innlegg i transdebatten

Bokas klimaks er det provoserende intervjuet på Rikshospitalet, som Liam har sett fram til etter år med venting. Det kan nesten virke absurd for de av oss som ikke har kjennskap til Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens (NBTK) på Rikshospitalet, men Øxnevad har gjort sin research. Hun har, i følge Dagbladet, intervjuet ni transpersoner som har vært til vurdering ved NBTK, og er selv transkvinne. Boka gir oss innblikk i Liams anstrengte forhold til sin egen kropp, men også hans lyse øyeblikk. Som hvor mye han gløder når han tar regninga på date, og når han gir de gamle klærne sine til Tor. Nevnte jeg forresten at Tor liker å gå i skjørt og sminke?

Jeg anbefaler den til alle som ser etter en kort, aktuell, og karakterdreven roman om normbrytere i Norge i dag. Eller den som ser etter en jordnær og underholdende roadtrip-roman.

Er Feminin gange : roman inne på biblioteket?

Bekkestua. Voksenavd.

  • Eks. 2: Til revisjon
  • Eks. 5: På hylla

Sandvika. Voksenavd.

  • Eks. 1: Utlånt, forfallsdato 09/12/2022

Rykkinn. Voksenavd.

  • Eks. 6: På hylla

Eiksmarka. Voksenavd.

  • Eks. 3: Utlånt, forfallsdato 14/12/2022

Høvik. Voksenavd.

  • Eks. 4: På hylla

Bestill tittelen i Bibliofil

Eller les eller hør den i appen Bookbites

Translate »