Arthaus er en filmdistributør som ble etablert i 1992, med det formål å «sikre at de kunstnerisk ambisiøse filmene skulle komme på kino i Norge» (Arthaus’ nettside). Det har så langt resultert i en bred filmkatalog gjennom de siste drøyt tretti årene, med stor variasjon både i sjanger og geografisk opphav. Felles for filmene, er at de har blitt nøye vurdert etter ulike kvalitetskriterier av medarbeiderne i Arthaus, før de blir satt opp på kino. 

 

Vi har (heldigvis) ulik smak når det gjelder hvilke filmer vi synes er gode, men disse filmene har det til felles at de er stemplet som kvalitetsfilmer av folk som har et skarpt øye for slikt. Det skal dog sies at de fleste havner i kategorien drama, med ulike sideveier innom andre sjangere. Noe kan være for smalt for mange, andre filmer har hatt stor publikumssuksess. Mange av filmene har vært nominert til ulike priser, og noen har også stukket av med de gjeveste prisene. Blant annet i 2020, da Parasitt ble belønnet med Oscar for beste film. Dette var første gang denne prisen gikk til en film som ikke hovedsakelig har engelsk tale. Filmer Arthaus har plukket opp har også i mange tilfeller de siste årene vært vinnere av Oscar for beste utenlandske film; Drive My Car, Et glass til, Sauls sønn, Nader og Simin, Ida og Amour er titler på denne lista. I tillegg til at mange andre filmer har vært nominert til prisen.
Gode norske filmer er også å finne i Arthaus-katalogen, blant annet Hør her’a!,  Ninjababy og Barn. Og liker du dokumentarfilmer, kan Stories We Tell, Jordens salt og Pina trygt anbefales.

Det er i det hele tatt et stort og godt utvalg av kvalitetsfilm å velge mellom fra Arthaus. Hvis du vil se noen av disse, kan du enten låne filmene fysisk på biblioteket, eller du kan logge deg inn med lånekortet ditt på Filmoteket. God fornøyelse!

Lån en Arthaus-film på biblioteket

 

Translate »