Jeg foreslår at vi våkner av Beate Grimsrud

 “Jeg foreslår at vi våkner” fikk i går kveld Brageprisen for beste roman i år. Det er første gang en forfatter hedres med denne prisen etter sin død. Juryen skriver i sin begrunnelse at romanen “rommer alt man håper skal befinne seg mellom to permer når man åpner en ny bok.”

Det var i sommer den triste beskjeden kom: Forfatteren, dramatikeren og regissøren Beate Grimsrud var død, etter en tids sykdom. Hun ble bare 57 år gammel. Grimsrud ble født i Bærum, men bosatte seg etter hvert på Södermalm i Stockholm. Forfatteren har gitt ut flere kritikerroste bøker, og hun skrev dem både på norsk og svensk. Hun ble nominert til Nordisk råds litteraturpris to ganger.

“Jeg foreslår at vi våkner” handler om Hilde Berg, en dramatiker bosatt på Södermalm i Stockholm. Hilde bor sammen med kvinnen O. En dag stjeler Hilde morens gullpenn, hun tegner en rev og en rotte og puster liv i dem. Reven og rotta følger henne som to gode venner gjennom resten av livet. De kommer til orde både titt og ofte gjennom fortellingen. En dag får hun et brev i posten, og hun blir bedt om å møte opp på sykehuset. Der får Hilde vite at hun har en kreftdiagnose.

Vi følger Hilde gjennom hennes opplevelse av sykdommen. Inn i fornektelse, gjennom behandling, smerter, godt nytt, dårlig nytt.  Men Hilde elsker livet, og romanen oser av livsbejaelse.  Ja, det er en sykdomshistorie, men det er så utrolig mye mer også. Anbefales!!   

Her kan du reservere boken fra Bærum bibliotek 

Andre bøker og filmmanuskripter skrevet av Beate Grimsrud, kan du låne her.

Her er de andre Brageprisvinnerne i år:
Årets beste barne- og ungdomsbok:
Jenny Jordahl: «Hva skjedde egentlig med deg?» 

Årets åpen klasse: Nyttebøker voksne og barn/ungdom:
Thomas Horne: «Den store klimaguiden»

Årets beste sakprosa:
Dag O. Hessen: «Verden på vippepunktet». Hessen vant også årets hederspris.

Du kan også låne alle bøkene som ebøker i Bookbites! Les mer om det her.

 

Translate »