Året er snart over, og våre bibliotekarer har bestemt seg: Dette er årets beste bøker for voksne!

 

Katarzyna Konieczna-Staskiewicz: 

Leksjoner i god kjemi av Bonnie Garmus. 

Vi er i 1960-årene i California og hovedpersonen, Elizabeth Zott, er kjemiker som kjemper i en akademisk verden, hvor det er bare menn som betyr noe. Hun blir kastet ut av forskningsinstituttet da det viser seg at hun er gravid, noe som ikke passer seg for en ugift kvinne på denne tiden. For å betale regninger tar Elizabeth et engasjement som programleder på lokal-tven og skal lære kvinner hvor viktig det er med god kjemi. Ikke bare mellom mennesker, men også i matlaging.  

Leksjoner i god kjemi er en lettlest, sjarmerende underholdningsroman, men med alvorlig tema om frigjøringskampen.  

  

Kristin Weaver: 

Til Dancing Boy av Sara Johnsen 

Vi er noen år i framtiden, i et samfunn som likner vårt nåtidige med noen små forskjeller. For eksempel oppfordres unge jenter til å være surrogatmødre, og man kan betale for orgasme på en klinikk. En sterk, medrivende bok om et samfunn der seksualitet er blitt mekanisk. 

  

Grisaldo av Bjørn F. Rørvik (ill. Per Dybvig) 

Det er ikke så ofte mor (45) og sønn (9) har sammenfallende humor, men denne boka fikk oss begge til å le høyt. Illustrasjonene av dåsemiklene gjør opplevelsen komplett. Heia Reven og Grisungen! 

  

Nightcrawling av Leila Mottley 

En roman for deg som likte filmen The Florida Project (2017). Ubehagelig lesing som er vel verdt det, for dette er godt skrevet om viktige temaer som fattigdom, prostitusjon og politivold i USA. Boka ble Bookernominert i 2022. 

  

  

Marianne Tollefsen Bakken:  

Løpe ulv av Kerstin Ekman 

Et skjebnemøte med en ulv i egen skog får 70-åringen Ulf(!) til å tvile på fortiden som skogvokter og jeger. Mystisk, urovekkende, men også varm og aktuell fortelling fra samme landskap som «Hendelser ved vann». Nominert til Nordisk råds litteraturpris 2022. 

  

Løftet av Damon Galgut 

Sør-Afrika 1986: På dødsleiet til kona lover en hvit mann å gi tjenerboligen til den svarte hushjelpen – men ifølge apartheid-lovene kan ingen svarte mennesker eie eiendom. Tre begravelser, tre søsken, en rekke interessante bi-karakterer, en krypdyrfarm, religionsmotsetninger, rase og klasse. Tildelt Bookerprisen 2021 etter at forfatteren har vært nominert to ganger tidligere. 

  

Egne barn av Trude Marstein 

Anja og eksmannen Ivar eier et idyllisk torp i Sverige sammen. En junihelg har de dugnad med nye partnere, felles barn og egne barn, der både gode og vonde følelser kommer frem. Fantastisk velformulert og gjenkjennelig samtidslitteratur – perfekt sommerbok, som også passer når som helst ellers i året. 

  

 

Vilde Mortensen Storesund:  

Stakkar av Matias Faldbakken 

Burlesk, lekent og overraskende som bare Faldbakken kan. 

  

The Book Eaters av Sunyi Dean 

For alle som har lurt på hvordan det er å spise en bok (eller en hjerne).  

  

Løpe ulv av Kerstin Ekman 

Lavt tempo, store tanker og naturskildringer som setter seg i minnet.  

  

Bent Inge Hvitstein:

The trees av Percival Everett

I en småby i Mississippi blir flere lokale hvite funnet brutalt drept, og på hvert åsted dukker det opp et ekstra lik av en svart ung mann ved siden av hver av de drepte. En herlig page-turner, som tar for seg både nåtidens og historisk rasisme i USA, skrevet med skikkelig satirisk snert, som gjør boken både morsom og dypt alvorlig. Raskt lest, men sent glemt.

Erik Silkoset: 

En liten detalj av Adania Shibli  

Et sterkt og velskrevet portrett av hvordan krig og hat kan få frem det verste i folk. I del en følger vi en forvirret og paranoid offiser som beordrer massevoldtekt av en kvinnelig fange. I del to reiser en journalist ut i ørkenen hvor hendelsen tok sted flere tiår senere; finnes det fortsatt spor etter grusomhetene?  

  

Veggen av Marlen Haushofer 

En kvinne våkner opp på en hytte i Alpene og oppdager at en usynlig vegg har reist seg rundt hytta og at alle på utsiden er døde. Alene i verden, foruten selskap med noen dyr, blir hun konfrontert med praktiske og mentale utfordringer i kampen for tilværelsen. En bok fra 60-tallet som er høyaktuell ved sin tematisering av eksistensiell krise, ensomhet og relasjonen mellom menneske, dyr og natur.  

 

Etikk i klimakrisens tid av Arne Johan Vetlesen & Jan-Olav Henriksen  

Vektlegges behovene til den privilegerte delen av menneskehetens nålevende befolkning i for stor grad i møte klimakrisen? Og hva er legitimt og ikke i kampen for en sunn og beboelig klode? Boken problematiserer gjeldende forståelser av hvem vi har et etisk ansvar overfor og presenterer en ny etikk som verken stopper ved menneskeheten eller landegrenser.  

  

 

Monica Blegvad: 

Femten år. Den revolusjonære våren av Vigdis Hjorth 

Nydelig roman om ungdommelig opprør mot familien med et fantastisk plot twist til sist. 

  

Yoga av Emmanuel Carrere 

Åpent og brutalt ærlig om depresjon, om kjærlighet, om å falle, om å føle seg på feil plass, om å mislykkes selv om man gjør sitt beste, men allikevel overleve. 

  

Nedtegnelser om sorg av Chimamanda Ngozi Adichie  

Respektfullt og rørende om kjærligheten til en nylig avdød far. 

  

Kunsten å stamme uten at noen merker det av Lars Petter Sveen 

Medrivende og oppløftende skildring av hvordan det er å leve med skjult stamming og hvor mye det krever og om angsten som er oppstått som følge av det. 

 

Anna-Karin Johanson Døhlen: 

Lucy av Jamaica Kincaid

Årets beste selvbiografiske roman. Jeg leste den for et antall år siden og nå er den endelig oversatt til norsk. Håper det kommer flere oversatte titler av Jamaica Kincaid som stadig er aktuell for Nobelprisen i litteratur.  

 

Klimaboka av Greta Thunberg  

Jeg som så mange andre nominerer denne til «Årets viktigste bok». 

 

Mari Nymoen Sandnes: 

BOB av Helle Helle 

Gårdbrukersønnen Bob flytter fra Lolland til en bydel i København sammen med kjæresten på midten av 80-tallet. Her sliter den unge mannen med å tilpasse seg og finner ikke helt sin plass i tilværelsen. Forfatteren skriver svært medrivende og originalt i en nedtonet, poetisk og eksperimenterende stil. 

 

Marianne Andresen: 

Hjertet i to – seks måneder med Karpe av Yohan Shanmugaratnam 

Dette er en artistbok som ikke bare fascinerer og underholder, men lykkes i å fortelle nært og sterkt om hvordan det er å stå mellom flere kulturer.  

  

Lars Petter Sveen: 

Livets omkostninger av Deborah Levy 

Andre bind av de bittesmå bøkene til Levy som er proppfulle av livserfaring og skrivekunst. Blir knapt skrevet bedre enn dette. 

 

Yoga av Emmanuel Carrère 

Blir han bedre og bedre? Carrère burde vært folkelesning i Norge også, men er nok litt for ærlig og litt for lite opptatt av de litterære formlene. 

 

Jeg går i sorg av Rune Christiansen

Alltid et høydepunkt når Christiansen slipper dikt, og denne gangen er det rett og slett rørende å lese om en mor med demens. 

 

Translate »