Det er 1. mai og arbeidernes internasjonale kampdag i morgen, og i den anledning har vi i musikkavdelingen satt sammen en feiende flott spilleliste til markeringen! Protest- og kampsanger har nok eksistert helt siden vi mennesker først utviklet sang og musikk. En kjent type protestsanger fra historen er middelalderens skald som belyste positive og negative sider ved konger og andre innehavere av makt og velstand. Et godt stykke frem i historien kan man regne Ludwig van Beethovens tredje symfoni som en politisk protest mot Napoleon Bonaparte. Beethoven, tidligere en hengiven tilhenger av Napoleon, ble så forbannet da Napoleon lot seg krone til keiser av Frankrike, at han endret tittelen på sin tredje symfoni fra «Bonaparte» til «Eroica (heltemodig)» og dedikerte verket til Prince Joseph Franz Maximilian Lobkowitz for 400 dukater istedenfor. Beethovens «Ode til Gleden» komponert til et dikt av Friedrich Schiller, hyller tanken om at vi alle er brødre, forent i vår glede, sorg og empati. Politikk og musikk har nok alltid vandret sammen.

Arbeidersanger tok form da det ble etablert en arbeiderklasse under den industrielle revolusjonen og de fikk en oppsving over hele verden i kjølvannet av «Oktoberrevolusjonen» i 1917. En av de mest sentrale komponistene av arbeidersanger i Norge er Jolly Henry Kramer-Johansen, som skrev musikk til Arbeiderpartiets valgkampanjer på 1930-tallet. I nyere tid har protestsang og arbeidersanger som sjanger blitt holdt i live av sangere som Woody Guthrie, Bob Dylan, Nina Simone, Joan Baez, Billy Bragg, artister i punkbevegelsen, Lillebjørn Nilsen, Åge Aleksandersen, Bruce Springsteen og mange flere.

I disse Coronatider hersker det mye usikkerhet rundt jobb, samme om man er arbeidsgiver eller arbeidstager. Vi håper som man sier at «Alt blir bra til slutt».  I denne spillelisten har vi samlet et lite knippe av våre arbeidersangfavoritter, vi ønsker dere alle en riktig god 1. mai!

Trykk her for å søke etter sanger fra spillelisten i Bærum biblioteks samling.

 

Translate »