Camilla Grebe har vunnet flere priser for denne krimboken, og det er vel fortjent. Dette er en av de mest spennende fortellingene denne leseren har satt seg ned med på lang tid, ikke minst fordi den også tar opp tematikk som er så aktuell og viktig for vår tid.

Malin er fra et bitte lite sted som heter Ormberg. Der er det svært lite å ta seg til, og som de fleste bygdeungdommer blir det noen nachspiel ute i skogen. En natt hun og et par kamerater er ute, finner Malin noe lite, hvitt og rart. Det er hodeskallen til et lite barn. Syv år senere er saken fremdeles uoppklart, Malin er blitt politibetjent og kommet seg langt vekk fra Ormberg – helt til storbyen Stockholm – men en budsjettinnsprøytning i avsnittet for «kalde saker» gjør at den ferske betjenten med sånn unik tilknytning til saken blir invitert med for å forsøke å endelig gi et svar på mordgåten. Malin kvier seg for å forlate kjæresten og byen, men ser hvor viktig dette er for karrieren, så hun takker ja. Denne utforskingen starter en rekke dramatiske begivenheter, og det søvnige lille stedet Ormberg har langt mer hemmeligheter og tragiske skjebner enn noen kunne ane.

Dette er en sjelden pageturner med strålende karaktertegninger. Den er også et glimrende portrett av den skandinaviske fraflytterbygda, hvor det bare er det store asylmottaket som holder økonomien gående. Jeg vil ikke si noe mer om handlingen for jo mindre man vet når man begynner å lese, jo mer spennende er det – og den mystiske tittelen forstår man ikke før i bokens aller siste del. God lesning!

Bestill boken fra Bærum bibliotek

Translate »