Norgeshistorier av Sverre Gunnar Haga

Sverre Gunnar Haga runder femti i disse dager. Han påpeker at i den alderen rammes man gjerne av et merkelig syndrom: Du våkner opp en dag og er historieinteressert.
Haga har tatt for seg vårt lands historie de siste femti på en lett og underfundig måte. Det er ikke nødvendigvis dette man finner i historiebøkene, men her er det hendelser som han mener har påvirket Norge og nordmenn som folk. «Hvordan er vi blitt formet eller påvirket av nasjonale ideer, hendelser og øyeblikk»?
Her hører vi om originaler fra programmet Der ingen skulle tru at nokon kunne bu.
Vi får høre om seksualundervisning på slutten av 60-tallet – hvor NRK skapte forargelse blant folk ved å vise hvordan man ruller ut et kondom. Visste du for eksempel at samboerskap var forbudt fram til 1970?
Her hører vi om høydepunkter fra idretten – som Rekdals straffe i Marseille og om nederlenderen Hilbert van der Duim som presterte å avslutte sin 5000m i VM i 1981 én runde for tidlig. Haga tror at hans generasjon er den siste som har et forhold til ordet «rundetider». Antagelig har han rett.
Det er om Grand Prix seieren til Bobbysocks og seiersferden fra Sverige til Norge hvor mer en 10.000 mennesker hyllet dem på ferden. Om TV-vertinner som blir opphøyet til nasjonale ikoner – hvem husker ikke «TV-Solfrid». Det handler om følelser og glamour.
Det er store og små hendelser som får oss til å nikke gjenkjennende. Det er lett, underholdende og morsomt. Kanskje spesielt for oss som har levd en stund.
Forfatteren har nok rett når han hevder at ikke alt var bedre før, og jammen har Norge gått framover på 50 år!

Lån boken i Bærum bibliotek

Translate »