Lisa Genovas Alltid Alice er en sterk og gripende roman om det å få tidlig Alzheimers sykdom. Alice får Alzheimers sykdom i en alder av femti år, og boka gir et innblikk i hvordan det er å leve med en sykdom som gradvis utsletter hukommelse og identitet.
Alice Howland er en vellykket professor i psykolingvistikk ved Harvard universitet, og lykkelig gift med forskeren John. Sammen har de tre voksne barn. Hun har en hektisk hverdag, men nyter hvert sekund av forskningen, foredragene og forretningsreisene. Boka viser hvordan Alice plutselig blir usedvanlig glemsk – hun glemmer både avtaler og annet. Alice er sikker på at hun bare er sliten, og at det er overgangsalderen som har satt i gang for fullt. Selv om hun glemmer stadig flere ting hun aldri før har glemt, klarer hun stort sett å berolige seg selv med at ingenting er galt. Men da hun under en løpetur en dag blir stående midt på Harvard Square, en kilometer unna hjemmet og jobben hun har hatt i flere tiår, og ikke husker veien hjem, blir hun redd og skjønner at noe er alvorlig galt. Alice oppsøker lege, og får diagnosen tidlig Alzheimers sykdom.
Lesesirkelen hadde en fin diskusjon rundt denne boka. Vi snakket mye om Alzheimers sykdom, spesielt tidlig Alzheimers sykdom, og demens. Vi diskuterte også hvordan familien til Alice og hun selv reagerer på beskjeden om at hun har Alzheimers sykdom, og hvordan hennes akademiske bakgrunn er både til hjelp og til hinder for henne når hun får diagnosen. Vi diskuterte hennes forhold til barna, spesielt til datteren som vil følge drømmen sin og bli skuespiller. Alice sliter med å godta at datteren ikke vil ta en akademisk utdannelse, som resten av familien. Boka fikk fram mange følelser rundt demens og Alzheimers hos alle deltakerne i lesesirkelen, og vi anbefaler boka sterkt.