Rikka på ordentlig og forever av Maiken Nylund

Rikka er ei jente på 10 år som har skilte foreldre. Hun bor mest hos mamma og kjæresten Peter og de to småsøskenene sine. Pappa og den nye kjæresten bor i en annen by, der hun også har en lillesøster. Kjæresten til pappa  kaller Rikka  ofte for «bonus-datter, det liker ikke Rikka. Hun ville gjerne bodd mere sammen med pappa også.

Det skjer mye i livet til Rikka i denne boka.

Rikkas bestevenn heter Lise.

«Jeg elsker når det er så varmt at isen nesten har smelta før den sklir gjennom halsen, sier Rikka (…)

«Jeg elsker Tom i b-klassen «, sier Lise.

Det liker ikke Rikka å høre, for hun er jo ikke forelsket i noen, absolutt ikke. Hun vil bare være venn med Lise.

Så spør Lisa om Rikka kan spørre om Tom vil bli sammen med LiseRikka har ikke lyst , men når hun likevel skal spørre, står mora til Tom i døråpningen, og spør Rikka om hun vil være med å bade. Rikka klarer ikke å si noe annet enn ja, så da blir hun med på badetur med Tom. – Rikka tar et valg som bare blir galt, og Lise blir sint på henne, uten at Rikka får forklart hva som egentlig skjedde…  Lise blir så sur at de blir uvenner. – Og med denne misforståelsen er det ikke så greit å være Rikka lenger, uten bestevenninnen sin.

En liten trøst er at det flytter en ny gutt inn i nabohuset til Rikka, som heter Jimmy. Rikka og Jimmy blir etter hvert venner.

Alle de voksne er snille og vil det beste, men Rikka kjenner seg «midt mellom alt». Ingenting er slik det var, unntatt  hos farmor. Farmor forstår, og Rikka kan fortelle henne mye.

Det skjer flere hendelser utover i boka i Rikkas verden, men mot slutten av boka får hun hjelp av de voksne til å løse konflikten med Lise. Så Rikka får tilbake en bestevenn!

I tillegg sier pappas kjæreste, Gunn at hun vil slutte å kalle Rikka for «bonus-datter», «Du er jo Rikka, på  ordentlig og forever».

Mot slutten av boka, sier pappa  og kjæresten også at de tenker på å flytte nærmere der Rikka bor, så hun får se pappa og familien oftere. Da blir Rikka så glad at hun sier: «Dette er bare den fineste søndagen i universet!»

Dette er en godt skrevet bok om den artige jenta Rikka som står i en alder midt mellom barn og ungdom.

Lån boka her eller på Bookbites

Translate »