Jeg har alltid latt meg fascinere av mennesker som lar seg oppsluke fullstendig av noe. Om det er proffe idrettsutøvere som bruker all sin tid på å trene, religiøse tilhørere som vier livet sitt til det de tror på, elleForsidebilde til boken Hekta av Sissel Gran og Nora Skaugr musikktilhengere som bruker alle pengene sine på å følge artistene de elsker rundt verden.

Tidligere i år leste jeg Sissel Gran og Nora Skaugs bok Hekta på et håp om kjærlighet (2010), den sanne historien om Nora og Frank. I løpet av relativt kort tid gikk Nora fra ikke egentlig å være tiltrukket av Frank, til at hele livet hennes dreide seg om ham. Hun glemte å ta vare på seg selv, fordi all tiden hennes gikk til å prøve og takle usikkerheten rundt at Frank kunne være varm det ene øyeblikket og iskald det neste. Hun prøvde for harde livet å gjette seg fram til hva han tenkte og følte for å tilpasse sine egne tanker og følelser til hans. Boken er delvis Noras dagboksnotater fra tiden hun levde i så å si konstant usikkerhet rundt hennes og Franks relasjon, og delvis psykolog Sissel Grans refleksjoner rundt forholdet deres og det å være hekta. Og selv om jeg kan kjenne meg igjen i mye av Noras historie, så er det ikke til å unngå at jeg leser og tenker «Hæ? Du er et voksent menneske, hvorfor lar du dette skje?». Men sånn er det jo. Noe som ofte kjennetegner det å være hekta er nettopp at den som er det ikke klarer å se det selv. For Noras del blir det nok ikke tydelig hvor hekta hun er før hun går til psykologen og får hjelp til å bearbeide forholdet sitt til Frank.

En annen bearbeidelse av et hekt er boken En lidenskap av Annie Ernaux. Ernaux er regnet som en av Frankrikes viktigste moderne forfattere, og hun ga ut Passion Simple, som boken heter på fransk, i 1991. En lidenskap kom i norsk oversettelse i 1993, og ble nylig gjenutgitt i serien Gyldendals moderne klassikere. I boken forteller en kvinne om forholdet hun har til en gift mann, og hvordan hun lar hele livet sitt handle om denne mannen. Når de ikke er sammen, fantaserer hun om hvordan det blir neste gang de møtes. Hun kjøper klær hun tror han vil like, følger kun med på samtaler med andre dersom de kommer inn på noe som angår mannen, og tenker med skrekk på muligheten for at han plutselig skal ombestemme seg og ikke ville se henne mer. Uten ham flyter hverdagen forbi, men ingenting har mening. Som forlaget skriver i sin omtale av boken: «Livet måles i hans nærvær og fravær». En lidenskap er en mer lavmælt og på mange måter udramatisk skildring av et forhold der maktbalansen er skjev. Mens Nora glemmer å spise fordi hun bare tenker på Frank, er kvinnen i En lidenskap tilstede nok til å passe på at hun får i seg mat. Selv om tankene hennes alltid er hos mannen hun lengter etter.

De aller fleste har vært hekta på et eller annet i løpet av livet, men noen blir mer hekta enn andre. Heldigvis, som begge bøkene konkluderer med, går hekt over. Noen sitter bare i litt lenger enn andre.

Translate »