Vi leser og hører stadig om innbrudd i store datafirmaer hvor opp til millioner av brukernavn og passord er stjålet. Hva kan skje med deg hvis du er blant dem? En skurk kan komme seg inn på din e-postkonto og kanskje skaffe seg alle passordene dine til nettbutikker, facebook osv. I verste fall kan identiteten din bli stjålet, og du kan lide økonomiske tap. For ikke å snakke om hvor ubehagelig, tidkrevende og leit det hele kan bli!

Sjekk om din e-postadresse er hacket! Gå inn på nettstedet  ‘;–have i been pwned? Skriv inn e-postadressen din, bli lettet og glad, eller lag nye passord! (Stjålne passord og brukernavn legges gjerne ut for salg på «det mørke nettet».) Klikker du på passord i menyen, kan du også sjekke om passordet ditt er avslørt i ett eller annet datainnbrudd. Det betyr ikke at det er akkurat deg det gjelder, det kan være en annen som har brukt det. Også da kan det være lurt å lage seg et nytt og sikrere passord. Slike datainnbrudd skjer hele tiden og din e-postadresse / passord kan dukke opp i fremtidige tyverier. Klikk på Notify me, registrer e-postadressen og du kan få beskjed om du blir rammet i fremtidige datainnbrudd. Kan du så stole på dette nettstedet?

Nå har det også blitt lagd en liten utvidelse til nettleseren Chrome, PassProtect, og det er planer om en versjon for firefox. Den vil kunne varsle deg om passordene dine er i fare og om du bør bytte dem ut. Denne utvidelsen henter informasjon fra nettstedet beskrevet ovenfor. Se en lengre omtale på c|net Okta’s Chrome plug-in tells you when hackers have your password.

Det viktigste er selvfølgelig å ha sikre passord, for det er mange måter skurker kan få tak i din innloggingsinformasjon, ikke bare via datainnbrudd. Da må du gjerne ha lange passord, rare bokstavkombinasjoner, hele setninger kombinert med tall e.l. Og du må gjerne ha forskjellige passord for alle dine nettsteder… Les gode tips på Nettvett.no

Og / eller du kan aktivere en 2-trinns bekreftelse med passord. Det er det du bruker når du skal logge deg inn i banken din. Da bruker du ditt eget passord kombinert med en kodebrikke, sms eller kodekort. Google har hatt dette lenge og vært en pådriver for å sikre kontoen din, men allikevel er det ganske ukjent. Nettvett.no har veldig greie og oppdaterte hjelpesider for sikker pålogging og for hvordan du lager to trinns innlogging med gode passord på en rekke nettsteder.

Hvis du vil betale litt for sikkerheten din, kan du bruke et passord-håndteringsprogram. Det finnes flere av dem, og noen er anbefalt av Nettvett.no. Her kan du se en liten informasjonsvideo fra 1Password.

Bedre føre var enn etter snar, heter det jo!

Tilbake til Nettguiden

Translate »