Alle som leser vil antakelig oppleve lesetørke iblant. Med lesetørke mener jeg mangel på leselyst, eller vansker med å komme inn i og holde interessen for en bok. Dette er helt uproblematisk for mange, og det enkleste er bare å vente til det går over, altså legge bort bøker i en periode.

Tips 1: Ikke les

Andre vil kanskje ikke vente – og undertegnede hører til i denne kategorien. Derfor vil jeg komme med noen ideer som hjelper meg når jeg havner i denne situasjonen, med noen tilhørende bokanbefalinger.

Tips 2: Les en novelle/novellesamling

Dette fungerer veldig godt hvis problemet er at man ikke klarer å holde konsentrasjonen om en historie over tid. I tillegg har noveller stort sett et begrenset persongalleri og en handling man kommer fort inn i. Ofte er den første novellen i en samling en av de sterkeste, så det er jo et greit sted å begynne. Er du ikke redd for det mer mørke i menneskesinnet anbefales Hvor lenge varer vi av Mari Andreassen. Den første novellen sitter i kroppen lenge etter du er ferdig, og du sitter med hjertebank mens du leser i frykt for hva som skal skje. Åtte: noveller av Gine Cornelia Pedersen går også dypt inn i menneskesinnet, men med noe lettere touch. Her er det mye humor også, for temaet selvbedrag går igjen i mange av novellene. Tilslutt en moderne klassiker og Pulitzervinner: Jumpa Lahiris Lidelsens tolk. Her er også den første novellen spesielt god og handler om et ektepar som kommer nærmere hverandre under et strømbrudd.

Tips 3: Les en bok der du kommer rett inn i handlingen fra første side

Bøker av denne typen finnes i alle sjangre og det er ikke alltid så lett å vite hvilke som vil fungere slik før du har prøvd. Ta en bunke kandidater og les første side i alle. Da finner du fort ut hvor du lengter etter å vite mer. En anbefaling i denne kategorien er Gjestene av Agnes Ravatn. Her har vi et kammerspill med få karakterer og begrenset handlingsrom. Og du blir dratt videre i historien av det psykologiske dramaet som utspiller seg. En annen bok jeg ikke klarte å legge fra meg var Dolores Claiborne av Stephen King. På første side får vi vite at Dolores er i politiavhør fordi hennes arbeidsgiver er funnet død. Dolores kan fortelle at hun på ingen måte har begått dette drapet, men derimot har hun drept mannen sin for mange år siden. Så blir vi som lesere med på politiavhøret hvor hun forklarer hva som skjedde. Det er skrevet på en muntlig og lett tilgjengelig måte, og Dolores er morsom å høre på selv når groteske ting skjer. En tredje anbefaling hvis du vil suges inn i en bok er Jakten av Linda Klakken. Klakkens bok er en «true crime» hvor vi følger hennes forsøk på å løse det uløste drapet på Trude Espås i Geiranger på 90-tallet. Boka er vel så mye en fortelling om hennes besettelse, som det er jakten på en morder. Vi som leser blir besatt av å lese videre også.

Tips 4: Les en gammel favoritt på ny

Her er det vanskelig å komme med en anbefaling siden alle har ulike gamle favoritter. Kanskje er det en bok fra barndom eller ungdomstid som vil løse lesetørken din. Noen har klassikere de leser om og om igjen. Når man leser en bok på nytt ser man kanskje ting man ikke oppdaget før, eller ser med nye øyne på karakterer eller handling fordi man selv er i en ny fase av livet. Det er sjelden jeg har lest en bok for annen gang og likt den mindre enn første gang jeg leste den.

Tips 5: Les en bok i en sjanger du ikke pleier å lese

Dette føles kanskje kontraintuitivt siden det kan virke som mer «jobb» å lese utenfor sin egen boks, noe man ikke vil ha når man sliter med å lese. Likevel synes jeg det fungerer fordi man får nye impulser og leseopplevelser, noe som trigger leselyst hos meg. Igjen er det vanskelig å komme med anbefaling siden vi alle har ulike sjangre vi holder oss til. Men jeg sniker inn en anbefaling på boka The House in the Cerulean Sea av TJ Klune. Jeg leser sjelden fantasy og nærmest aldri «feelgood»-bøker. Likevel koste jeg meg veldig med denne varme og sjarmerende boka full av underlige vesener og en skeiv kjærlighetshistorie.

Tips 6: Les en tegneserie

Mindre tekst gir framdrift, noe som kan øke leselyst. I tillegg får litteraturen et tilleggsaspekt i illustrasjonene, som ofte gir mer dybde til teksten. Ikke alle tror at de liker tegneserier, men jeg tør påstå at det finnes en tegneserie for alle. Noen personlige favoritter er Husfred: en tragikomisk familiehistorie av Alison Bechdel (skeiv oppvekstroman), Guy Delisles Pyongyang (reiseskildring fra Nord Korea) og Husk oss til livet av Joanna Rubin Dranger (slektsforskning og Holocaust-historie).

Tips 7: Prøv en lydbok

Hvis du ikke er en lydbokleser fra før anbefaler jeg at du gir det en sjanse. En av fordelene er at man kan høre på bøker mens man gjør andre ting, for eksempel kjedelig husarbeid. Kanskje gjør det lesingen mer lystbetont? Det er lurt å høre på et utdrag av boka før man starter, for stilen på innleser/innlesing er viktig for leseopplevelsen. Selv har jeg hatt gode erfaringer med forfattere som leser egne bøker, og da er Fiskehuset av Stein Torleif Bjella en god anbefaling. Boka er fra Hallingdal, og han leser på hallingdialekt, så det gir boka en ekstra dimensjon den ikke vil ha i papirform. En annen som gjør lydbokopplevelsen til noe ekstra er komiker Are Kalvø, les for eksempel Hyttebok frå helvete eller Meininga med livet, eller Yes sir, I can boogie. Veldig gøy. Tilslutt: Tollak til Ingeborg av Tore Renberg, lest av forfatteren selv, er en rystende opplevelse. (Les mer om bibliotekets lydbok-apper.)

Lykke til med prosjekt leselyst – håper noen av disse anbefalingene passer deg.

Translate »