De fleste av oss tenker vel gjerne på «Milorg» og «Gutta på skauen» når vi tenker på norsk motstandsarbeid under andre verdenskrig. I Menn i mørket får vi historien om «Osvald-gruppen» (en uavhengig sabotasjegruppe ledet av Asbjørn «Osvald» Sunde), fortalt av gruppelederen selv, bare to år etter krigens slutt. Gruppa var en av de mest aktive motstandsgruppene i landet og utførte omkring 100 aksjoner mot det tyske okkupasjonsregimet.

I denne boka følger vi dem i alt fra skuddvekslinger med – og på flukt fra – okkupasjonsmakten, likvidasjoner av angivere, bankran, befrielser av fengslede motstandsmenn og en rekke små og store sabotasjeaksjoner mot kritisk infrastruktur og materiell.

Selv om dette er en dokumentarisk erindringsbok er innholdet dramatisert på en sånn måte at den oppleves som å lese som en spenningsroman. Det er intenst og nervepirrende. Som lesere får vi et realistisk og virkningsfullt innblikk i en ekstrem tilværelse tett på døden, preget av den naturlige paranoiaen som følger av et liv i konstant frykt for infiltratører og at skjulesteder skal bli oppdaget.

En velskrevet og medrivende spenningsbok som gir innblikk i en mindre kjent del av det norske motstandsarbeidet under krigen.

Om du skulle være interessert i lære mer om «Osvald-gruppen» kan jeg anbefale NRK-brennpunkts dokumentar «Sabotører i mørket» med intervjuer av gjenlevende medlemmer.

Er Menn i mørket inne på biblioteket?

Bekkestua. Voksenavd.

  • Eks. 1: På hylla, plassering 940.53481 S

Bestill tittelen i Bibliofil

Er Menn i mørket inne på biblioteket?

Bekkestua. Voksenavd.

  • Eks. 6: På hylla, plassering MAGASIN 940.53481 S

Bestill tittelen i Bibliofil

 

 

Translate »