Over grensen av Maja Lunde

Det er krig i Norge, og Otto og Gerda leker i huset sitt. De hører plutselig lyder fra kjelleren, men foreldrene vil ikke snakke om dette. Samme natt dundrer nazister på døra og leter rundt i huset, siden det ryktes at doktoren hjelper jøder. De finner det hemmelige rommet i kjelleren, men det er tomt. Bare en bamse ligger på gulvet. Nazistene arresterer foreldrene, og når de er borte, finner Gerda og Otto to barn i matheisen. De fire barna finner seg rask litt mat, og deretter skjønner de at det er bare å flykte så fort som mulig. Målet er tante Vigdis i Halden.

Dette er en spennende historie om andre verdenskrig i Norge. Boken skildrer godt hvilken kraft og styrke som finnes i mennesker, og selv barn, når kriser oppstår. Det er nå 75 siden krigen tok slutt, og ennå lever noen som har opplevd disse fem opprivende årene. Men det er dessverre få tidsvitner igjen, og derfor er det viktig å fortsette å skrive bøker om dette temaet. Maja Lunde skriver lett og godt, og boken er filmatisert og skulle i disse dager vært mulig å se på kino.

BESTILL BOKEN

En gang av Morris Gleitzman

Vi er i Polen, og andre verdenskrig har startet. De jødiske bokhandlerforeldrene til Felix har plassert sønnen sin i sikkerhet på et katolsk barnehjem. Felix er uvitende om hva som skjer i landet sitt og forstår ikke helt hvorfor han er sammen med disse foreldreløse barna. Så får han en gulrot i suppen sin, og da tror han at kokken har gitt han den som tegn på at foreldrene snart kommer og henter han. Men så kommer nazister og brenner bøker på barnehjemmet, og da skjønner Felix at situasjonen ikke er helt slik som han trodde. Han vil finne foreldrene sine, og han rømmer fra barnehjemmet.

Sterk historie om jødeforfølgelsen under andre verdenskrig. Vi kommer «under huden» på denne modige gutten. Det kan være vanskelig for et barn som har vokst opp i et trygt hjem å forstå at mennesker kan være grusomme og utfore groteske handlinger. Boken handler dessuten om vennskap, som kan være veldig intenst under ekstreme forhold. Boken er veldig godt skrevet, og historien fortsetter i Så.

BESTILL BOKEN

Translate »