Tretten måter å se på av Colum McCann

Denne novellesamlingen består av tre noveller og en kortroman.

Kortromanen, som er tittelgivende, tar for seg en gammel mann som blir brutalt overfalt etter en lunsj, og forskjellige måter å se på denne hendelsen. Historien åpner med den pensjonerte dommeren Mendelssohn som ligger i sengen en kald vintermorgen og venter på at radiatoren skal sette i gang. Han ligger og mimrer over det levde livet, og filosoferer over det å bli gammel. Gjennom dagen minnes han tidligere hendelser i livet hans; hvordan han møtte sin avdøde kone, hvilke valg han har måttet gjøre i sin dommerkarriere og hvordan livet nå arter seg for en 82-åring i New York. Etter en lunsjavtale med sin sønn, som ikke klarte å legge fra seg telefonen under hele måltidet, kommer overfallet. Det blir skrevet om ganske tidlig i historien, så dette er ingen overraskelse. Med et lyrisk språk tar forfatteren oss med på etterforskningen og rettsaken som følger. Det er satt opp overvåkningskameraer overalt i disse dager, og etterforskerne på saken bruker disse for alt det er verdt. Tittelen er inspirert av diktet «Tretten måter å se svarttrosten på» av den amerikanske dikteren Bill Frisell, og strofer av dette diktet starter delkapitlene i denne kortromanen.

Neste novelle er en perle for litteraturelskere. En skribent har fått i oppdrag å skrive en historie om nyttårsaften og han velger å gi synspunktet til en fiktiv kvinnelig soldat i Afghanistan som venter på en nyttårssamtale med kjæresten sin i USA og hennes sønn. Vi får bli med på hvert steg av skriveprosessen -vi får være med gjennom hele prosessen av ideer, forkasting av ideer og videreutvikling av ideer. Etterhvert føles historien så levende ut at den blir som en novelle i novellen, hvilket også ser ut til å være meningen.

De to siste novellene er noveller om frykt og hvordan man velger å konfrontere denne følelsen. Skrivemåten gjennom hele boken er rørende og observant, McCann vet virkelig hvordan man formidler følelser og tanker på papiret. En forfatter verdt å merke seg.

Bestill boka fra Bærum bibliotek

Translate »