Til bølgene av Ida Løkås

I Til bølgene møter vi Zahl, en 32 år gammel mann som lever et tilbaketrukket liv preget av en ulykke fra tenårene. Han går rundt med stokk, og tar smertestillende hver dag.

Boken åpner med at han pakker sammen huset til besteforeldrene, som tvillingbroren akkurat har solgt. Etter å ha bodd der gratis i flere år, mener Torbjørn at Zahl må stable seg på beina igjen på egen hånd. Dette gir Zahl blanke i, og flytter midlertidig inn hos sin far der han slipper å ta ansvar for eget liv.

Store endringer er i anmarsj på den lille øya utenfor Stavanger. Her bygges det en svær tunnel som skal bli verdens lengste undersjøiske tunnel, og som vil knytte øya nærmere fastlandet. I tillegg pensjonerer legen til Zahl seg, og den nye, unge legen setter spørsmålstegn til smertene som har preget Zahl siden ulykken. Han tvinges til endringer i et ellers forutsigbart og stillestående liv.

Boken tar for seg den unge uføre, og hvor lett det er å falle utenfor samfunnet. Deretter blir man møtt med strengere krav til effektivitet og mestring. Uten de vanlige kravene til modning og videreutvikling, sitter Zahl fast i en rolle han har laget for seg selv – den forpinte gutten med stokken.

Dette er en bok om en mann i endring, i en by i endring. Stavanger ble sterkt preget av krisen i oljebransjen, og Ida Løkås har gjenskapt følelsen av håpløshet som herjet i byen rundt denne tiden. Likevel er dette en varm historie om håp og utvikling – noen ganger trenger man bare et vennlig spark bak. Språket flyter godt og karakterene er troverdige.

Lån boken i Bærum bibliotek
Finnes også som e-bok

Translate »