Queens of the Stone Age – Villains

Queens of the Stone Age eller QOTSA i kortversjon, er tilbake med en ny full-lengder, etterfølgeren av det mørke og melodiøse «Like Clockwork» fra 2013. Bandleder Josh Homme er ikke typen til å hvile på sine laurbær og gi ut skiver med samme sound igjen og igjen. Karrieren hans har mildt sagt vært ekstremt aktiv siden 1991. Fra tiden som stonerrockgudfar i Kyuss (som 18 åring!), til ørkenkollektivet Desert Sessions, via partyrockerne Eagles of Deathmetal, supergruppa Them Crooked Vultures, samt gjesteopptredener for Lady Gaga og Iggy Pop, er Josh Homme alltid på jakt etter nye ideer og uttrykk.

Det er likevel Queens of the Stone Age som er Josh Hommes hjertebarn nummer én, og med seg på laget har han valgt et kjent, men uventet navn for de fleste. Britiske Mark Ronson er en av popens største produsentnavn for tiden, men kanskje ikke det navnet de fleste forbinder med skitten ørken-rock. Homme og Ronson fant tonen da de samarbeidet på Lady Gagas «Joanne» i 2016 og la en slu plan for hvilken retning Queens of the Stone Age skulle ta på platen jeg nå sitter med på ørene.

Førstesingelen ut var «The way you used to do». Låta åpner med et ganske klassisk, stakkato, Homme-riff, kanskje litt muntrere enn vi er vant til å høre, før den går over i en bro i rockabilly-noir stil. Hovedriffet fester seg fort og er relativt dansbart, litt påvirkning fra godeste Ronson der kanskje? Låta er en kjærlighetsoppfordring til Hommes kone Brody Dalle, akk, var ikke alt bedre før i tiden?

«Domesticated Animals» er en av mine favoritter, med et veldig kult bassriff og en maskinell, supertight trommetakt. Vi får til og med servert koringer som bandet har savnet helt siden Nick Oliveri ble sparket ut i 2005. Grooven kan minne litt om «Smooth Sailing» fra «Like Clockwork», forøvrig en av de beste rockelåtene fra det albumet, etter min mening.

«Fortress» er en veldig spennende låt, som er mer eller mindre ren pop, med en nydelig melodi og fine vokalfraseringer. «Villains» fortsetter trenden fra forrige plate med økt bruk av synth i lydbildet, og det kler det nye låtmateriellet godt. Bassist Michael Shumann skinner også på «Fortress» med flere fete grooves og fills.

«Villains» er uten tvil den mest polerte QOTSA utgivelsen til nå, men bandet spiller fortsatt robot-rock av temmelig hardt merke. Dette albumet har nok riff og atonal moro for den ihuga fansen, samtidig som den vil funke perfekt som en inngangsportal til bandet for nye lyttere. Bandet fortsetter den melodiøse trenden fra «Like Clockwork», men fornyer seg nok til at «Villains» blir nok en unik perle i Queens of the Stone Age sin eklektiske katalog. Spill den høyt på et godt anlegg og kos deg!

Lån «Villains» av Queens of the Stone Age her!

 

Translate »