2002 var et begivenhetsrikt år. Det var året Märtha Louise giftet seg med Ari Behn. Året euroen ble innført som fysiske penger. Året både Astrid Lindgren og Kjell Aukrust takket for seg. Året Marcus og Martinus ble født. Året Bård Tufte Johansen ikledte seg kyllingdrakt og saboterte TV2s nyhetssending utenfor sykehuset der Torbjørn Jagland var innlagt etter en intens maktkamp med Jens Stoltenberg.

På motefronten ble det oppfordret til bar mage, BH og slengbukse uten stoff på baken (se Christina Aguileras musikkvideo Dirrty). De kuleste gikk med skjørt utenpå buksa og fedorahatt. Avril Lavigne gjorde det «punk» å ha slips utenpå tanktopp. Justin Timberlake og Britney Spears møtte opp på den røde løperen i denim fra topp til tå.

I tillegg til alt dette var 2002 et år flere ikoniske og mindre ikoniske album ble sluppet, og dette er et utvalg av dem:

 

Coldplay: A rush of blood to the head

Mange har et anstrengt forhold til Coldplay, også innad i musikkavdelingen vår, men det kan ikke benektes at A rush of blood to the head er et bra popalbum. Åpningsriffet på låta Clocks slutter aldri å gjøre meg glad, og Chris Martin synger nydelig og sårt på balladen Green eyes.

Red Hot Chili Peppers: By the way

Traverne i Red Hot Chili Peppers slapp nylig sitt tolvte album, Unlimited love, og jeg må si at de fortsatt har det. By the way var det åttende albumet deres, og det inneholder noen skikkelig gode dog litt undervurderte låter som Venice queen og The zephyr song. Anthony Kiedis er ikke den sterkeste vokalisten i rockehistorien, men han er en ypperlig låtskriver som har nok av erfaringer å skrive om.

Foo Fighters: One by one

Med en så energifylt åpning som låta All my life er det umulig ikke å bli gira av Foo Fighters fjerde album.

Queens of the Stone Age: Songs for the deaf

Søker du opp Queens of the Stone Age på Spotify er de to låtene som ligger på toppen av popularitetslista begge hentet fra albumet Songs for the deaf. Jeg sier ikke mer.

Missy Elliot: Under construction

Før Lizzo, Megan Thee Stallion og Iggy Azalea var det Missy Elliot som rulet gata. På Under construction har hun med seg et stjernelag bestående av blant andre Timbaland, Jay-Z og Ludacris.

Audioslave: Audioslave

For fans av Soundgarden og Rage Against the Machine var kanskje sammenslåingen av disse to bandene, Audioslave, litt i mildeste laget. Men med en vokalist og låtskriver som avdøde Chris Cornell i spissen ble det suksess likevel.

The Flaming Lips: Yoshimi battles the pink robots

Tusen takk til Tore Renberg som siterte The Flaming Lips i boka Mannen som elsket Yngve. Ellers vet jeg ikke om jeg hadde oppdaget dette drømmeaktige albumet.

Thomas Dybdahl: …That great October sound

Thomas Dybdahl, menneskeliggjøringen av følelsen melankoli, debuterte med albumet …That great October sound. Et album som passende nok høres aller best ut på en mild høstdag.

Justin Timberlake: Justified

Da Justin Timberlake debuterte som soloartist med albumet Justified ble han sammenlignet med Michael Jackson. Noen spurte seg til og med om det var et album som egentlig var skrevet for Jackson, og halvparten av låtene var i utgangspunktet det. Justin, prinsen av pop, vant i alle fall en Grammypris for albumet.

Wilco: Yankee hotel foxtrot

Selv om Wilcos fjerde album Yankee hotel foxtrot var tilgjengelig for strømming over internett i en periode i 2001, var det først i 2002 at det ble sluppet offisielt, til nesten udelt positiv mottakelse. Som Pitchforks anmelder skrev: «No one is too good for this album; it is better than all of us.»

Translate »