Hatprat og mobbing i kommentarfelt forgifter nettdebatter og sosiale medier. Nyhetsstrømmer bygger opp bobler med selvbekreftende innlegg.  En flom av falske nyheter preget og kanskje avgjorde valget i USA. Det måtte kanskje en Trump til for å få fart på motkreftene?

Diskusjonen om vietnambildet med den napalmskadde, nakne jenta, valget i USA mm har tydeligvis satt en støkk i Mark Zuckerberg, grunnleggeren av facebook. I sitt lange manifest Building Global Community publisert i midten av februar deler han sine bekymringer og varsler at facbook vil ta sitt (redaktør?) ansvar alvorlig.

Bildet av en syrisk flyktning og Angela Merkel ble spredd på facebook av høyreorienterte kretser. Angivelig skulle syreren være en kjent terrorist. En falsk nyhet som skader både kansleren og syreren.

Det er snart valg i Tyskland og engstelsen for at falske nyheter skal prege valgkampen og resultatet er stor. Facebook prøver nå ut nye metoder for å få skilt ut mistenkelige nyheter, og Corrective, en organisasjon med tyske undersøkende journalister, kan sjekke fakta. Falske nyheter kan da merkes og komme lenger ned i informasjonsstrømmen. Les mer. De prøver ut det samme i USA hvor de vil samarbeide med flere organisasjoner som sjekker fakta. De vil gjøre det enklere å rapportere mulige falske nyheter. Se artikkel i The Guardian.  Facbook tar også grep, melder de, nyhetsstrømmene skal ikke bare servere innlegg du potensielt er enig i. Du skal også få se innlegg fra anerkjente nyhetskilder slik at du ikke så lett havner i en lukket nyhetsboble. Det blir spennende å se hvordan dette utvikler seg og om det kommer til Norge!

I slutten av januar offentliggjorde Google sin rapport «How we fought bad ads, sites and scammers in 2016». I følge denne rapporten stoppet de 1.7 milliarder (er det mulig?) annonser som brøt deres regler (svindel, ulovlige produkter, mirakelkurer etc), en dobling siden 2015! I tillegg har de fjernet mangfoldige tusener tilsvarende nettsider fra trefflistene.

Siden november 2016 har Google for alvor tatt opp kampen mot utgivere som publiserer falske nyheter, 200 av dem er permanent utestengt.

Google har også begynt å ta nye grep med sin «Fact Check tag» for nyheter,  lansert i USA og så i Frankrike og Tyskland.  Nå har den kommet til Brasil, Mexico og Argentina. Dette er mulig fordi flere og flere organisasjoner involverer seg i faktasjekk rundt om i verden, per i dag 114 aktive, se oversiken.  Google støtter en rekke prosjekter som har som mål å sjekke fakta, også et norsk tiltak; Leserkritikk (Dagbladet).

Sist, men ikke minst aktuelt for alle nettaviser og debattglade lesere. Search Engine Journal melder at Google, gjennom sitt selskap Jigsaw, har utviklet et program (Perspective) som skal klare å rydde opp i avisenes kommentarfelt.  Foreløpig bare tilgjengelig på engelsk. Flere norske nettaviser har måttet stoppe muligheten for kommentarer og debatt om kontroversielle emner pga hatprat, skjellsord og annen ufin oppførsel. Mange vil nok ønske dette tiltaket velkommen også i Norge!

Det gjenstår å se om nettgigantene klarer å sivilisere nettet. Dette er i hvert fall noen positive nyheter jeg har samlet opp den siste tiden. Vi får håpe det beste.

Tilbake til Nettguiden

Translate »