Sosiale medier

Oppdatert 29.11.18 LCh

Fra internettets barndom har vi hatt nyhetsgrupper eller diskusjonsforum hvor du kunne møte entusiaster og spesialister, og du har kunnet søke i Google grupper. De siste årene har nettsteder hvor det viktigste innholdet produseres av brukerne eksplodert. Det gjelder f.eks blogger, instagram, youtube, twitter og en lang rekke andre mer eller mindre kjente nettsamfunn.

For å finne slikt innhold går det an å bruke vanlige søkemotorer, men av og til vil det lønne seg å benytte spesielle søkeverktøy,

Blog Search Engine

Boardreader gir treff på diskusjonsforum, twitter og facebookdiskusjoner og annet innhold produsert av  brukere av sosiale nettsteder. Nyttig pga «Trend graph» (etter søket) som viser statistisk utvikling i antall innlegg om et tema. Sammenlign flere søketermer, velg «More  graphs..» (For statistikk på nettsøk, se Google søketrender.)word-cloud-sosiale medier

BuzzSumo Finn hva som deles av hvem i sosiale medier som facebook, twitter o.a. Hvem følges mest og har mest innflytelse innen emner eller domener / URL. Se avansert søk. Etter noen søk må du lage deg en gratis konto.

Hva sier våre politikere på sosiale medier? Arkivverket lagrer nå alt de folkevalgte på Stortinget publiserer på sosiale medier; selv om det blir slettet. Les hva NRK beta skriver om den nye tjenesten.

Social Searcher for søk i facebook, twitter, Google+, instagram, YouTube, flickr med flere. Har også Google Social Search hvor du kan velge søkeresultater fra Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn og Pinterest. Les Phil Bradley’s grundige omtale.

Twitter search, Twitters egen søkemotor.

For mer presis søking på facebook kan du prøve stalkscan.com. Les da bloggposten «Er du en facebookstalker?«

Du finner flere alternativer for søk i sosiale medier og søk etter personer i Phil Bradley’s oversikt Which social media search engine when?

Søk etter personer - og telefonkataloger

Brukere av internett legger igjen opplysninger om seg (og andre) på stadig flere nettsteder. Det har derfor oppstått behov for spesialiserte søkeredskap for å samle og presentere slik informasjon. Kildene til denne informasjonen kan være sosiale nettverk som Facebook, Twitter, LinkedIn, Flickr eller andre, og blogger, nettsider, nyheter osv. Selv om søkeverktøyene kan finne personer i de «lukkede» nettverkene, må du som bruker ofte logge deg inn etter å ha opprettet en konto, for å finne frem til den rette personen eller de opplysninger du trenger. Du kan få treff på mange personer som heter det samme. Jobben din vil bestå i å skille ut informasjonen om den du jakter på.

Vær forsiktig med hvilken informasjon du legger ut på nettet om deg selv og andre!

Det finnes, så langt jeg vet, ingen god søkemotor for personsøk. De fleste konsentrerer seg om USA.

Pipl.com er kanskje den beste. Du kan søke etter navn, e-post, brukernavn og telefonnummer. Du kan begrense navnesøket med by, stat og land. For å få frem riktig land, skriv inn den/de første bokstavene til landet.

Lifewire har et stort avsnitt om søk etter personer, men med amerikanske brukere som målgruppe.

Telefonkataloger

Telefonkatalogen er fortsatt ett av de beste midlene til å finne personer dersom du har et navn eller nummer å gå ut fra. Flere og flere telefonkataloger legges fritt ut på nettet.

Gule Sider for søk etter personer og bedrifter i Norge, samt et godt kart og veibeskrivelse for Norge. For Sverige. For Danmark.

International White and Yellow Pages med oversikter land for land.

Infobel er en portal for verdens telefonkataloger.

Translate »